България следи конфликта Украйна - Русия и подкрепя обща позиция на страните-членки на ЕС по исканата от Владимир Путин частична мобилизация. Това каза Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи на брифинг във ведомството.

"Последните новини от Москва не са приятни, има ескалация на опасенията ни, съчетани с риториката - тези тревожни събития засилват необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", определи той. Той припомни думите на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че "няма конкретна военна заплаха за страната ни".

Вчера министърът на външните работи Николай Милков е взел участие в извънредна среща на ЕК, на която е обсъдено, че руската агресия ескалира, обсъдена е и поредната заплаха на Москва.

"В международен план референдумите няма да бъдат признати, това е пореден опит за инвазия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна и ще изостри конфликта още повече", обясни Коджабашев.

Освобождават зам.-министър Костадин Коджабашев от посланическия пост в Украйна

Освобождават зам.-министър Костадин Коджабашев от посланическия пост в Украйна

Предложението е на МС за указ от президента

Вчера той е разговарял с посланика ни в Москва. Няма на този етап информация за български граждани искат да се върнат от Русия. Ако има такива, ще бъдат приети обратно в страната, декларират от МВнР.

Българското правителство ще изработи и конкретика, базираща се на международно законодателство за хората, търсещи международна закрила.

Костадин Коджабашев докладва още, че за визита на министър Николай Милков в Ню Йорк и на ОС на ООН, където акцент е бил поставен върху кризите от пандемията, войната в Украйна, измененията за климата и заплахата за икономиките. На 20 септември българският министър е участвал в общ дебат в рамките на среща на B-9 по време на сесията на НАТО и Вишеградската четворка, където е обсъдена евроатлантическата сигурност и агресията в Украйна, действията към Русия и влиянието на Китай в Беларус.

Зам.-министър Велислава Петрова е присъствала на среща на ОИСР в Брюксел, където е предала първия проект на меморандума за присъединяване. Зам.-министър Петрова е участвала в среща в Брюксел с еврокомисаря Оливер Вархей, на която основна тема е била за механизма за присъединяване на РСМ към ЕС.