Съвременното положение на българския народ наподобява най-тежките периоди на османското владичество, които съчетаваха политическо, икономическо и духовно робство. Това становище изразиха членовете на клуб „1 ноември" на брифинг в София.

Те посочиха, че българското Възраждане се проявява в борба с духовното и политическо робство. Днес българският народ е подложен на повсеместна експлоатация и на безпардонен тормоз от страна на организираната и битовата престъпност.

Тясно е срастването на държавната власт с мафията, коментираха още от клуб „1 ноември", който обединява фигури като проф. Николай Василев, Недялко Йорданов, доц. Искра Баева, проф. Ивайло Мирчев и др.

По думите им в тази група от хищници трябва да се прибавят и неоколониални сили и грабители в лицето на различни офшорни и други компании. Невиждана е духовната и морална разруха и българското общество не познава такава от времето на османското владичество.

Най-страшни са не мизерията и духовната криза, а социалната и демографската криза, които водят до унищожаване на българския народ, смятат експертите. Според тях има два пътя пред нашето общество - национално възраждане чрез радикални реформи в икономическо, социално и културно отношение или национална гибел. Необходима е концентрация на усилията най-вече на интелигенцията.

Участниците в пресконференцията се похвалиха, че клуб „1 ноември" обединява в редовете си много представители на българската национална интелигенция.

Процесът на национална революция, според тях, трябва да започне с действия срещу монополите. Бе посочено, че през годините на прехода много се е говорило за пазарно стопанство, обаче се стигнало до изграждане не на стопанство, а формиране на монополи. От клуб „1 ноември" подчертаха, че в развитите демократични страни е прието антимонополно законодателство.

По думите на членовете на клуба, монополна е дейността на елразпредлителните дружества EVN,ЧЕЗ и E.ON. Те припомниха, че миналата година премиерът Бойко Борисов заплаши дружествата с одържавяване и нулиране на приватизационните договори заради липса на инвестиции от тяхна страна.

Външният експлоататор не може да действа без поддръжката и подкрепата на вътрешни политици и „експерти", бе коментирано още на брифинга. Малка част от електроразпределителните дружества е останала държавна собственост, посочиха учените и изтъкнаха, че правителството на ГЕРБ се готви да извади на пазара и този малък дял. Готви се и прехвърлянето на преносимата 110 киловолтова мрежа, която сега е към НЕК.

От клуб „1 ноември" припомниха някои факти от биографията на министъра на икономиката Трайчо Трайков, като посочиха, че още докато е магистър по международни икономически отношения, той става 3 пъти лауреат на фондация „Отворено общество".

Когато чуете „Отворено общество" на Джордж Сорос, винаги разбирайте ограбване на българската държава", обърнаха се към журналистите участниците в пресконференцията.

Те припомниха, че по-късно Трайчо Трайков става прокурист на EVN България и "Топлофикация" и с този факт обясниха защо министърът работи в полза на елразпределителните дружества.

Клуб „1 ноември" припомниха, че от партия „Атака" са се обявили за национализиране на енергоразпределителните дружества, но в парламента националистите стоят плътно до ГЕРБ и подкрепят всички техни решения.

Като монополни фирми учредителите на клуба посочиха мобилните оператори. Те изтъкнаха, че милиони левове всеки месец изтичат от джоба на българина и отиват в чужбина. Банковите системи пък в България почти изцяло се държат от чужди собственици и според членовете на клуб „1 ноември" става въпрос за престъпен картел за унищожаване на българската икономика.

Сериозни са и проблемите с водоснабдяването, смята инж. Ганчо Хитров. По думите му едва 40% от питейната вода в София се оползотворява, а останалите 60% са загуби.

От клуб „1 ноември" обявиха, че ще участват в общинските избори в София с гражданска листа, като целта е да спечелят мнозинство в общинския съвет и експертите от клуба да участват във вземането на решения, касаещи Столична община.

На въпрос дали са подкрепяни от работодателски организации като Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров, например, експертите категорично заявиха, че никой от клуба не познава, не се е срещал и няма намерение да се среща с Алексей Петров.

В българската политика няма място за мутри", категорични са още те.