България се намира в близост до страни, от които може да възникне заплаха от балистични ракети за страните-членки на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов във Варна, цитиран от БГНЕС.

В морската ни столица се провежда заседание на Комитета отбрана и сигурност в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Министърът подчерта, че страната ни подкрепя разгръщането на противоракетна отбрана на НАТО.

Едновременно с това той отбеляза и големия потенциал на сътрудничество в тази област между Русия и Северноатлантическия алианс. В рамките на това сътрудничество той се обяви за тясна координация на две отделни системи.

Пред парламентаристите от НАТО Ангелов представи промените в българската армия. По думите му основната задача е изграждането на единен комплекс на въоръжените сили, което ще спомогне за повишаването на тяхната използваемост.

"Мисля, че НАТО се нуждае по принцип от механизъм за активиране на член 5 от договора за НАТО (въоръжено нападение срещу един или повече членове на НАТО ще се смята за нападение срещу всичките членове на Съюза -бел.ред). Нито една държава не трябва да налага вето на този член, когато има агресия срещу член на НАТО. Единствено така ще се чувстваме в безопасност", подчерта министър Ангелов.

Министърът отбеляза контролните функции на парламента, без който не може да се подпише нито една военна сделка за сума над 50 милиона евро, което засилва отчетността и прозрачността в работата на Министерството на отбраната.

Министър Ангелов отбеляза и значението на многобройните операции на НАТО в чужбина. Той заяви, че България участва в тях с около 900 свои военнослужещи, които през миналата кризисна година даже са били увеличени.

Министър Ангелов заяви, че в Афганистан не се предвижда увеличение през тази година. Ще бъдат изпратени единствено два военномедицински екипа и 10 инструктори, което е предвидено с решение на Министерски съвет още от миналата година.

Министър Ангелов отбеляза и участието на фрегата "Дръзки" в мисията на НАТО "Обединен защитник", която има за цел да не допусне доставките на оръжия за режима на Муамар Кадафи в Либия.

"Фрегата изпълнява успешно всички задачи, които са й поставени. Очакваме я на 4 или на 5-ти рано сутринта да акостира", заяви той и добави, че за момента не се предвижда да бъде изпратен друг кораб.

В същото време министър Ангелов посочи, че за придобиване и поддръжка на скъпоструващи системи, както и за подготовка на личния състав, ще разчитаме на все по-тясна координация  и в тази връзка България ще търси сътрудничество с други страни от Алианса, най-вече съседни, за обединяването на способности и споделянето на разходите („pooling and sharing").

България вече е отправила предложения към съседни страни-членки да търсим области, в които да се кооперираме или да извършваме съвместни действия. По думите на Ангелов страната ни е подписалае споразумение за еър полисинг с Гърция, готово за подписване е аналогично споразумение с Румъния, обсъждали сме такава идея и с Турция.