Влизаме в положение на ситуацията и наблюдаваме диалога с Европейската комисия (ЕК). Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева във връзка със задействаната от ЕК наказателна процедура по чл. 7 от Лисабонския договор по отношение на правосъдната реформа в Полша.

Захариева направи изявление след среща с полския министър на външните работи Яцек Чапутович. Тя увери, че са набелязали с колегата си продължаващи разговори заедно с ЕК, Европейския съвет и държавите членки.

"Много се надявам да стигнем до добър изход в тази ситуация", коментира Захариева. Дипломат номер едно добави, че гледаме добронамерено и безпристрастно по въпроса с процедурата. Тя приветства плана за срещи и разговори, представен от полския ѝ колега.

Полша: Няма да се поддадем на натиска на ЕС

Полша: Няма да се поддадем на натиска на ЕС

Юнкер и Моравецки обсъдиха спорните съдебни реформи

Чапутович от своя страна заяви: "Обсъдихме хронологията и това, което ни чака по отношение на чл. 7. Представих предварителната позиция на Полша по този въпрос. Скоро тя ще бъде предоставена в писмен вид на председателството на комисията на съвета", увери Чапутович и допълни: "Полша разчита на диалог в тази област.". Той коментира, че след разговорите в София, предстоят такива и в Германия.

Външният министър на Полша подчерта, че страната му очаква включването в диалога на Съда на Европейския съюз, който е институцията, която по европейското право отговаря за тези въпроси.

Чапутович заяви, че Полша подкрепя приоритетите на България за развитие на отношенията с ЕС. Външният министър на Полша е поканил Захариева на посещение.

Доналд Туск просълзи българите
Обновена

Доналд Туск просълзи българите

Председателят на Европейския съвет разплака българите с "Отечество любезно"

Тя от своя страна припомни, че изказването на един поляк - Доналд Туск, е разплакало милиони българи по време на церемонията по откриването на председателството. Тази година се навършват 100 години от установяването на приятелски взаимоотношения между България и Полша.

Захариева подчерта, че освен двустранните отношения е бил обсъден и европейският дневен ред - общата отбранителна политика, кохезионна политика - теми, по които се очаква страната ни като председател да приключи успешно досиетата по разработваните от Съвета на Европа политики.