Българската механизирана рота в Кабул ще започне да патрулира самостоятелно в източната част на афганистанската столица до края на този месец.
Това е съобщил началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков, цитиран от БНР.

До тогава българските рейнджъри ще тренират на 6 бойни машини „Пума", които са отстъпени от италианския контингент за мисията.
Ще се получат и сертификатите за работа с новозакупената техника за разпръскване на масови безредици, която днес трябва да е пристигнала в Кабул.

Вторият български контингент вече трябва да е поел охраната на втория вътрешен периметър на летището в Кандахар.
Това е станало ясно след срещата между ген. Златан Стойков с върховния главнокомандващ на съюзното командване по операциите на НАТО Джон Крадак. Той даде висока оценка на българските военни в операциите на НАТО в Косово и Афганистан по време на гостуването си у нас.

По-късно ген. Крадак разговаря с военния министър Близнаков.
Операциите на НАТО в Афганистан и Косово бяха основните акценти по време на срещата.

Министър Близнаков подчерта, че от началото на този месец България е увеличила участието си в ИСАФ в Афганистан пет пъти и търси възможности за обучение и подготовка на личен състав от Афганистанската армия в България.
Проучваме и опита на съюзниците, които участват в Оперативните групи за подпомагане и връзка.

Според генерал Крадък всеобхватният подход, който прилага Алиансът, е изключително важен за успеха на операцията в Афганистан.

И двамата събеседници бяха единодушни, че КФОР трябва да остане гарант за сигурността на Косово както по време на преговорите, така и след постигане на решение за статута на областта.

Обсъдени бяха още участието на България в Силите за отговор на НАТО и осигуряването на възможности за стратегически транспорт чрез закупуване на самолети С 17.

По-рано днес генерал Джон Крадък се срещна с генерал Златан Стойков, началник на ГЩ на Българската армия.