Българският евродепутат Николай Младенов (ЕНП-ЕД/ГЕРБ) заминава днес на двудневна мисия в Израел, заедно с водещи евродепутати от Белгия, Германия, Франция, Полша и Румъния.

Целта на посещението е да се проучи на място ситуацията в Израел след изострянето на конфликта в района на ивицата Газа през последните дни.

В програмата на мисията влизат посещение на град Сдерот, който е подложен на ежедневен обстрел от ракетите на Хамас, както и на границата между Израел и Газа.

„Кризата в Газа беше предизвикана от едностранното оттегляне на Хамас от временното споразумение за прекратяване на огъня. Само във втората половина на декември 2008 над 300 ракети бяха изстреляни от Газа срещу училища, детски градини и къщи в Израел", припомня Младенов.


Според евродепутата последвалата операция на израелската армия цели да премахне тази заплаха, но за съжаление е съпътствана от много жертви.

„Целта на всички в момента е да се постигне примирие и да се намери политически изход от кризата", добави Младенов..

Той е категоричен, че в момента ЕС е най-важният международен фактор за решаване на кризата.

Ние искаме не само да се запознаем със ситуацията на място, но и да проверим доколко предложенията на ЕС са реалистични и приемливи за всички страни", заяви той.

Николай Младенов и останалите депутати ще се срещнат на най-високо ниво с правителството, опозицията и израелската армия.

Делегацията ще бъде приета и от президента на Израел - Шимон Перез, както и от високопоставени представители на палестинския президент Махмуд Абас.