Мерките за облекчено преминаване на ТИР-овете през граничните пунктове обсъдиха транспортният министър Николай Събев и представители на Турция. Те се срещнаха на граничния пункт "Капитан Андреево", информираха от Министерството на транспорта.

От турска страна са министърът на търговията, управителят на Одрин и регионални митнически ръководители.

Днес превозвачи протестират на граничния пункт, заради затруднения трафик на преминаване

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна
Обновена

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна

Полицията спря блокада на пътя преди ГКПП "Кулата"

Министърът на транспорта не отговори на въпрос дали би си подал оставката заради тези проблеми.

Пред депутатите вчера той увери, че ще бъдат предприети всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване на тежкотоварните камиони през граничен пункт "Капитан Андреево".

Това каза вчера министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, където даде информация за продължаващите опашки от изчакващи камиони на българо-турската граница.

Министър Събев посочи, че българската и турската страна заедно са набелязали краткосрочни и средносрочни мерки, с които се цели увеличение на пропускателната способност на пункта и по-малко изчакване на камионите. Сред тях са пускането на още три ленти за хладилните камиони, както и увеличението на щата на гранична полиция с до 40 души, обезпечени с необходимите средства за проверка. 

МВР и ДАНС проверяват ГКПП „Капитан Андреево”

МВР и ДАНС проверяват ГКПП „Капитан Андреево”

Причината е, че фирмата е подала документи за обработка на камион, който реално е минал границата

По-късно от ведомството съобщиха, че около 50 служители на "Гранична полиция" и "Митници" са командировани от днес допълнително на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Целта е да се увеличи капацитетът на преминаване на тежкотоварни автомобили.

Транспортният министър на България Николай Събев и турският заместник-министър на търговията Туна Турагай посетиха района на граничния пункт.

"Ще се опитаме в следващата седмица да осигурим преминаването на 2000 камиона на ден от турската страна към Капитан Андреево и до 1000 камиона - към Лесово. Идеята е в този период постепенно да се нормализира трафикът", обясни министър Събев.

В момента има "тапа" от 3500 камиона в турската част. Ежедневно пристигат 1300 - 1500 тежкотоварни превозни средства. По думите на Николай Събев, плановете са до септември да има увеличение с още 50 процента на капацитета на преминаване на транспортни средства през Капитан Андреево.

През последната седмица заместник-министърът на земеделието и храните Иван Христанов и народният представител и член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Константин Бачийски бяха на място, направиха проучване на проблемите с трафика и представиха конкретни предложения за решаването им.