Евродепутатът от НДСВ Антония Първанова обвини Румяна Желева в лъжа по време изслушването на Желева от евродепутатите.

Аз никога не коментирам слуховете от пресата и факти от личния ми живот. Събрали сме се тук, защото трябва да обсъждаме много важни неща -  как да помагаме на хората.

Това заяви българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева, която се изправи пред евродепутатите в ЕП за тричасовото препитване по пътя й към поста еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Първите въпроси й бяха зададени от представители на комисията по развитието на Европейския парламент.

От залата:
Желева
- Няма какво да крия. Декларирала съм всичко, което е требвало да декларирам. Мога да ви покажа документи, защото наистина очаквах тези въпроси. Те са провокирани от писмо на колежката ми Антония Първанова
Първанова - Думите на Румяна Желева не отговарят на истината. Тази фирма не е продадена, а й е било сменено името и все още 60% от дяловете са нейна собственост

Както се очакваше, сред първите питания към Желева беше това, защо не е споменала в декларацията си, че е изпълнявала позицията ръководител  на фирма за периода 2008-2009 г, което противоречи на правилника на ЕП.

Франческа Келер от партията на „Зелените" директно попита българския кандидат, дали  смята, че е достатъчно прозрачна, колкото трябва да бъде един еврокомисар.

Външният ни министър беше запитан и за референдума, който се готви у нас за новините на турски език.

Няма какво да крия. Декларирала съм всичко, което е требвало да декларирам. Мога да ви покажа документи, заяви Желева.
Имам едно голямо досие с официални документи на български и английски език, защото наистина очаквах тези въпроси. Те са провокирани от писмо на колежката ми Антония Първанова (евродепутат от НДСВ, б.р.) до ЕК.

Всички слухове, свързани с мен или моя съпруг, са измислици. Нека се съсредоточим върху наистина важните теми, подчерта външният ни министър и кандидат за еврокомисар.

По регламент й се задават група въпроси от няколко евродепутати, на които тя отговаря, след това процедурата продължава.

В моята страна има финансови институции, които отговарят за тези неща и са проконтролирали това, подчерта Желева.
По думите й, те са взели решение, че всичко е наред и отговаря на законовите разпоредби.

Тази фирма просто не функционираше по това време, подчерта Желева.

Този отговор обаче не удовлетвори евродепутатите и Желева бе запитана отново защо в декларацията й не е записано, че въпросната фирма е продадена, ако е било направено това.

Румяна Желева пожела да отговори на български на този въпрос, като до момента изслушването се провеждаше на английски език.

Действително бих искала да ви покажа, че всички официални документи могат да ви бъдат предоставени, заяви тя и покани всички, които желаят, да дойдат в България, да се запознаят със съпруга й да видят къде работи, за да се уверят, че няма нищо, което да предизвика техните тревоги.

Не е добре, докато хора се занимават в предоставянето на хуманитарна помощ и губят своя живот, ние да се занимаваме с наистина необосновани твърдения, които нямат стойност. Нито срещу мен, нито срещу моя съпруг има някакво производство или дори основания за това, подчерта Румяна Желева.

Заради намесата на името й, на Антония Първанова беше дадена думата, като тя заяви категорично, че думите на Румяна Желева не отговарят на истината.

Тази фирма не е продадена, а й е било сменено името и все още 60% от дяловете са нейна собственост, обясни евродепутатката от НДСВ.

По ресора
Желева поиска да отиде в Аденския залив, готова да тръгне и към Газа
                             Още...

Аз мисля, че не съм направила нищо лошо, а просто предоставих тази информация на комисията, за да се избегнат бъдещи грешки, каза Първанова.

В един момент от изслушването започна раздаване на документите, подготвени от Румяна Желева, но веднага те бяха изтеглени, тъй като са само на английски и български език, което по думите на председателя на комисията е недопустимо.

Недопустимо е непреведени документи да бъдат предоставяни на подобно изслушване, категоричен беше председателят на комисията Ева Жули.

Очевидно постоянното връщане към неудобния за външния ни министър въпрос изнерви не само нея, но и евродепутатите, тъй като вече повече от час и половина след старта на разговорите тематичните въпроси по ресора на Желева са твърде малко.

Желева започна встъпителна реч като обяви приоритети си, ако поеме поста еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Тя се обяви за добра координация с ЕП и външния министър на ЕС Катрин Аштън.

Сред основните си задачи тя посочи укрепване на международното хуманитарно право и разграничаване на хуманитарните от военните действия.

По думите й трябва да се гарантира достъп до хората, които са в беда и хуманитарните работници да са в състояние да действат.

Като пример тя посочи експулсирането на хуманитарните работници от Дарфур, Шри Ланка и Еритрея.