2016 г. се нуждае от много дипломация, защото в противен случай ще бъдем една крачка по-близо до унищожителна война. Този съвет и в същото време предупреждение отправи председателят на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов на пресконференция за политиката, икономиката и сигурността в широкия Черноморски регион през новата година.

Николов посочи някои от ключовите и горещи теми, които ще вълнуват света през следващите 12 месеца. Сериозно предизвикателство пред сигурността за 2016 г. неоспоримо е сирийската криза. „Сирия ще бъде разделена на три части", прогнозира Николов.

През 2016 г. имаме напрежение в Близкия изток, ще е на ключово място и украинският казус", анализира и  председателят на секция „История" на Съюза на учените в България проф. д-р Нина Дюлгерова.

Тя обърна внимание и на случващото се в южната ни съседка Турция, както и отношенията между Турция и Европейския съюз. „Турция през изминалата година показа, че мигрантският поток е ефикасен инструмент за решаване на краткосрочни цели към ЕС", коментира проф. Дюлгерова.

Според нея тревожност буди и граничната политика на Турция със Сирия и Ирак. „Граница бе думата, която често се свързваше със сигурността през изминалата година. Границата обединява, но и разединява", отбеляза експертът. Именно заради това ключов въпрос през новата година отново ще е този за границите на ЕС.

„Основна тема е кои граници ще бъдат укрепени - шенгенските или външните на ЕС", подчерта проф. Дюлгерова.

Нейната оценка по темата е, че вече няма доверие и сигурност, като преди в Шенгенското пространство. „А ако говорим за шенгенските граници, какво става с тези, които са извън Шенген?", се зачуди експертът.

Друго важно събитие през настоящата година ще бъдат президентските избори в САЩ, парламентарните избори в Русия и донякъде президентските избори в България, убедена е проф. Дюлгерова.

„Ще сме свидетели на хибридна война и информационна война, които създават тревожност и засилват невъзможността да разберем размерите на който и да е проблем", заключи проф. д-р Нина Дюлгерова.