Премиерът Борисов очаква бежански проблем откъм Гърция.

Въпреки че не беше планиран за днешния парламентарен контрол, министър-председателят дойде в НС, за да отговори на отложения преди седмица въпрос на Красимир Каракачанов и Явор Хайтов за учението между военните и МВР.

Този въпрос стана по-актуален след атентатите в Брюксел, подчерта лидерът на ВМРО. Той поиска повече подробности за резултатите от учението, както и за констатираните недостатъци.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че отговорът му бил много обемист и щял да предостави данните на депутатите.
Той благодари на депутатите, които със закон разрешили участието на армията в охраната на границата.

Не очаквам от Турция изненади, обяви премиерът, визирайки взетите решения в ЕС за подпомагане на Турция за справяне с бежанците. Очаквам истинският проблем да дойде от Гърция, коментира Борисов.

В Македония лагерите за бежанци предлагали добри условия. Гърция не можела да отчете никакви резултати. В техните лагери условията са ужасяващи, притеснен е Бойко Борисов.

Припомняме, "Атака" вчера официално внесоха в парламента искане за построяване на ограда и по гръцката граница, а малко по-късно военният министър Ненчев заяви, че имаме готовност да започнем издигането на такава ограда.

На няколко пъти бежанците потегляли, но все пак гърците успявали да ги спрат. Имаме готовност, ако трябва и леко заграждение да се направи, увери Бойко Борисов. Затова и продължавали ученията.

Отпуснати са пари на МВР за оборудване. Армията била по-добре оборудвана от полицаите. Премиерът е доволен от желанието на МВР и МО да работят съвместно.

По горещи линии се комуникира с Македония за бежански натиск.

Главната заплаха, която аз виждам е откъм гръцката граница, тя е и много дълга и незащитена, отново каза Бойко Борисов.

Тревогите на всички са абсолютно основателни, сподели той и изтъкна предстоящия курортен сезон. Имало двойно завишение на руските туристи, които били рискови и МВР се готви да ги пази, както и израелските туристи.

Борисов увери, че службите работят по каналджийството на бежанци.  Много внимателно следим границите, увери Борисов. Рано или късно се задържали нелегалните мигранти.

Премиерът много разчитал депутатите бързо да приемат Закона за борба с тероризма. Трудно се установявала самоличността на мигрантите. Сега само за 24 часа могат да се задържат нелегално преминалите съмнителни обекти.