"Няма да коментирам поведението на политиците, които се наредиха отново преди нас на шествието." В словото си на тържествена церемония в аулата на СУ "Св. Климент Охридски" ректорът на университета проф. Анастас Герджиков разкритикува поведението на българските политици. Безобразието обаче, според Герджиков, се превръща с традиция.

"Преди да станат политици, те не са участвали в шествие и не знаят какъв е редът", остро реагира той.

Традиционното шествие по повод Деня на славянската писменост и култура бе предвождано от президента Румен Радев, госта му генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле, образователния министър Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов. В него начело се включиха и вицепрезидентът Илиана Йотова, но и лидерът на БСП Корнелия Нинова, кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Лиляна Павлова, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Мариана Николова, както и други политици.

Днес е много по-трудно да отговорим на въпроса каква просвета имаме, продължи с тъжните констатации ректорът. Култура и духовност не се наливат насила, по думите му.

Няма сфера, която според него да не е засегната от еволюцията на технологиите, но автоматизацията, глобализацията и изкуственият интелект ще изместят човека от едни професии и той ще ги замени с други. Затова професионалното образование и реализация трябва добре да се обмислят.

Истинският въпрос на съвременното образование е какви знания и умения да дадем на младите хора, както и дали изобщо има смисъл да даваме бързо остаряващи знания, изрази мнение ректорът.

По думите му, тези въпроси предизвикват сериозни дебати в световен мащаб, но въпреки това съществуват непреходни ценности.

Можеш да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовноств, затова днешният празник е толкова ценен, добави проф. Герджиков.

Той призова духовността, вярата в доброто и любовта между хората да се запазят.

Румен Радев за 24 май: Българският език - нашето спасение, писмеността ни - наш щит

Румен Радев за 24 май: Българският език - нашето спасение, писмеността ни - наш щит

Българската кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство