От Министерството на труда и социалната политика предлагат да се допълни Кодекса на труда, така че извънредният труд да може да се договаря чрез колективните трудови договори и да не повече от 300 часа.

Аргументите си социалният министър Бисер Петков изложи след заседанието на социалната комисия в парламента и заяви, че това представлява една по-голяма гъвкавост на трудово законодателство и полето разширяване колективното трудово договаряне.

От КНСБ опровергават Бисер Петков за "нулевите" трудови договори

От КНСБ опровергават Бисер Петков за "нулевите" трудови договори

Синдикатът декларира, че няма да участва в дискусия за въвеждането им

Той припомни, че от началото на 2019 г. са проведени редица регулярни срещи със социалните партньори, които целят да се постигне съгласие за промени в Кодекса на труда.

От социалните партньори дошли и други предложения, но Петков е категоричен, че ако няма съгласие, те няма да бъдат обсъждани. Припомняме, вчера от КНСБ скочиха, че т.нар. "нулеви" договори не са били обсъждани на Тристранка, а те отказват и предварително да ги обсъждат.

Петков отчете, че все пак са необходими промени в Кодекса на труда. От Министерството на труда и социалната политика предлагат редица промени като срок за съхраняване на документите в трудово досие и решаване проблеми породени в практиката от прилагане на КТ.

Без нов трудов кодекс, подобрява се съществуващият

Без нов трудов кодекс, подобрява се съществуващият

Бисер Петков иска осъвременяване на норми, взаимно приемливи със социалните партньори

Сред другите промени са работното време, почивките и насърчаване на социалния диалог.