Позицията на правителството за военно-техническа помощ, приета от парламента в началото на май, е основен аргумент за това кабинетът "Петков" да подава оставка. Такова мнение изрази пред БТВ народният представител от "Демократична България" Стоян Михалев.

"Благодарността, която видяхме в очите на президента Зеленски спрямо България, за мен е абсолютно достатъчен аргумент да кажа следното - всички тези, които в момента се бият в гърдите, че трябва да има предсрочни избори и ново управление, трябва да са наясно какво ще последва. А това е служебен кабинет, на който едно от първите неща ще бъде своеобразен мораториум върху износа на оръжие, който ще блокира българската военна индустрия. И което ще възпрепятства процеса на победа на Украйна над окупаторите", каза депутатът от "градската десница".

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

Над четири часа препирни: Изпращаме помощ на Украйна, но не и оръжие

След редакция на редактираните вече предложения

Припомняме, че Народното събрание гласува предложение за военно-техническа и друга помощ от 6 точки, поискани от украинския посланик, без обаче нито една от тях да предвижда директно изпращане на стрелково въоръжение, а единствено ремонт на украинска техника в български заводи.

Именно позицията и действията на "Демократична България" довели до това правителството да заеме ясна позиция в подкрепа на Украйна, уверен е народният представител. "В началото министър-председателят и тесният кръг около него не ни разбираха, а в момента казват неща, които ние говорим от два месеца. Те вече са готови за този разговор."

Зеленски поискал шест вида помощ от България

Зеленски поискал шест вида помощ от България

Сред тях е и ремонт на украинска военна техника

А поглежда ли "Позитано" 20 на Запад? Що се отнася до по-меката позиция на БСП спрямо Москва, депутатът направи аналогия с президента Първанов, подписал договора за членството ни в НАТО. "Както знаете, той бе основен противник на това, организираше протести. И това бе една историческа компенсация. Видяхте ли, че два основни документа, в които бе записано, че Путин, че руската държава, е агресор, бяха приети с подкрепата на БСП. И още - благодарение на Корнелия Нинова върви износът на оръжия към Украйна."

Михалев коментира и предложението на ДБ държавата да поеме контрола върху активите на "Лукойл" у нас при нужда.

"За Русия сме вражеска държава. Русия в лицето на Путин казва, че ще бъдат иззети български активи в Руската федерация. Не знам дали това е било някакъв аргумент за вътрешна консумация, или са последвали следващи стъпки. Но това следва да има ответна реакция", категоричен бе той.