България твърдо подкрепя принципа на неделимост на сигурността в НАТО и осигуряване на еднаква защита на населението и териториите на страните от Алианса.

Това заяви военният ни министър Веселин Близнаков в заключителния ден на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Холандия.

Според министър Близнаков именно неделимостта на сигурността в рамките на алиасна е и гаранция срещу заплахата от иранските ракети, които по думите на американския президент Джордж Буш биха могли да достигат до страната ни.

Последният ден на форума започна при закрити за медиите врати в Нордвейк, Холандия. Заседанието беше закрито, защото бяха обсъдени въпроси, свързани с трансформацията на НАТО.

Министрите обсъдиха как най-ефективно да бъдат осигурявани войски и техника за текущите операции, Силите за отговор на НАТО и резервните сили, противоракетната отбрана на Алианса, кибернетичната защита.

Общата сигурност и обединяването на силите срещу общия враг номер едно - тероризма, бяха обсъждани на заседанието НАТО-Русия.