Светът би бил по-добро място, ако политиците са жени. Такова е мнението на повече от една трета от хората, сочи глобално обществено проучване на общественото мнение, проведено от "Гълъп Интернешънъл".

34% от респондентите отговарят положително на въпрос "Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?". Според 41% разлика не би имало, а само 17% вярват, че повече жени в политиката ще означава по-лош свят.

В изследването за 2013 година са включени 66 806 души от 65 държави, като е представително за 77% от световното население, посочват авторите.

В България почти половината анкетирани (41%) считат, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени, а само 7% са на коренно противоположното мнение. Това ни нарежда сред явните поддръжници на идеята за повече жени в политиката, сочи проучването.

Най-много противници на подобна идея има в Близкия Изток и Северна Африка, където 34% от респондентите вярва, че светът ще бъде по-лош, ако се управлява от повече представители на нежния пол. Рекорд по отношение на вярата в качествата на жените за политици се регистрира в Колумбия, където 62% от хората изповядват тази идея.

Възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, но при пола разликата е очевидна. При жените нетният резултат е 25% в полза на очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени. За сравнение - нетният резултат при мъжете е само 10%.

Влияние върху отговорите оказва и религията. Подкрепа за присъствието на повече жени в политиката се среща най-вече сред изповядващите юдаизъм, хиндуизъм и католицизъм (съответно с нетни резултати от 54%, 27% и 26%). Мюсюлманите са единствената религиозна група, която не подкрепя присъствието на повече жени в политиката (нетен резултат от - 3%).

Според президента на „Галъп интернешънъл" Жан-Марк Леже, въпреки че отговорът "няма да има разлика" остава водещ, високият процент на подрръжниците на идеята за повече жени в политиката сочи, че светът е готов за промяна.