На около 1 млн. се очертават разходите на ЦИК в президентските избори, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В тази сума влизат издръжката на комисията, включително за сметки за ток, парно, консумативи, командировки, а също така и за разяснителната кампания и за заплащането на неизбраната още фирма - преброител.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че комисията ще се стреми да бъде пестелива в собствените си разходи и да се стреми към икономии.
Той изтъкна обаче, че основните разходи за изборите идват от пера, които не могат да се икономисват.
Като такива Троянов посочи необходимите 4 млн. лева само за възнаграждения на секционните и районните комисии за първия тур.

„При втория тур ще трябват още толкова пари, като са необходими и 4 млн. лева за МВР, за охрана", добави Троянов.

По информация от Троянов обикновено цените за преброяване са около 500 хил. лева, като Министерският съвет плаща около 100 хил. лева за софтуерна реализация на преброяването.
На всички избори тази сума се плаща за разработване на горе-долу идентичен софтуер, а при постоянно действаща Централна избирателна комисия, по мнението на Троянов, този проблем би отпаднал, тъй като авторските права ще бъдат или на ЦИК, или на МС и няма да има нужда при всеки следващ избор наново да се плаща.

Троянов съобщи още, че за разяснителната кампания са предвидени 300 хил. лева и добави, че, ако се наложи, сумата да бъде намалена, комисията няма да може да плати за излъчване на разяснителни клипове.