Работи се по създаването на нов телевизионен канал, който ще „приюти" новините на турски език. Това обяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров на излизане от сградата на БНТ, където той и парламентарната група на „Атака" се срещнаха с Вяра Анкова и Управителния съвет на медията. Срещата продължи повече от час и половина.

Сидеров каза, че от БНТ са се съгласили с неговите доводи за това, че в никоя друга европейска държава няма подобна практика и за това, че по конституция новините в национален ефир трябва да са само на български език.

Сидеров и депутатите, обаче, изразиха недоволството си от това, че новият канал ще бъде готов едва през септември-октомври. Затова до тогава ще има постоянен протест на „Атака" пред сградата на БНТ и националистите ще продължат да събират подписи.

Сидеров обясни, че е осигурил разрешение за протест от Столична община в максимален срок от три месеца. След изтичането им, ако каналът не е готов, „Атака" ще поискат протестът да продължи.

Около 150 души се събраха днес пред сградата на БНТ и се обявиха срещу новините на турски език по националната телевизия. На импровизирана трибуна лидерът на „Атака" Волен Сидеров предупреди, че двуседмичният срок, който партията даде за свалянето на новините, изтича в понеделник.

Той и група депутати влязоха в сградата на БНТ, за да внесат подписката срещу емисията, да се срещнат с генералния директор Вяра Анкова и да представят исканията си пред Управителния съвет на телевизията.

Минути преди това Волен Сидеров обяви, че е убеден, че БНТ ще свали новините на турски език от програмата си, тъй като това е не само искане на „Атака", но и на милиони българи, които са се подписали. Сидеров обяви, че ако все пак емисията на бъде премахната, партията му ще организира постоянен протест пред телевизията.

Лидерът на националистите каза, че това е една от крачките срещу ислямизацията на цели български райони и допълни, че новините на турски език водят до асоциации с черни страници от българската история. Сидеров обаче заяви, че събраната подписка не е насочена срещу определени етнически или религиозни групи.

Той каза, че подписи срещу новините са положили и служители на БНТ и български турци.

Волен Сидеров припомни, че новините на турски език са въведени по време на управлението на Иван Костов.

Докато протестиращите развяваха знамена на „Атака" и скандираха „Атака! Победа!", служители на полицията арестуваха един гражданин. От пресцентъра на партията заявиха, че той не е симпатизант на националистите. Въпреки уверенията на Волен Сидеров, че протестът ще мине без инциденти, пред сградата на телевизията и около пл. „Орлов мост" има засилено полицейско присъствие.

Лидерът на „Атака" повтори казаното от преди дни по отношение на  процедурата по премахването на новините. Тя, по думите му, е много лесна и не изисква тежки законодателни промени.

Той обясни, че Управителният съвет на БНТ трябва да вземе решение и да изпрати писмо до СЕМ, с което да поиска отпадане на новините на турски език от програмата. Промяната е свързана с лиценза на националната телевизия и няма нужда от решение на МС и гласуване в парламента.