Бургаската група за контрол на придвижването получи Оценка "Боеготов", съобщиха от Министерството на отбраната.

Групата е от състава на Съвместното командване на силите (СКС). Тя премина сертификационно тактико-специално учение "MC_EX_TRANSPORTER_2020". Целта бе да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в състава на усилените сили за отговор на НАТО (еNRF) през 2021 г.

Учението се проведе в постоянния пункт за дислокация и в транспортни възли (Летище Бургас, БМФ Порт Бургас, Пункт за базиране - Бургас и ж.п. гара Долно Езерово) в зоната за отговорност на групата.

Сформирани бяха два отбора, които изпълняваха различни задачи.

Първият отбор бе ръководен от капитан Костадинов. Той отговаряше за летище Бургас и на БМФ Порт Бургас. Втората задача бе за реакция при получена информация за организирани протести по маршрута за придвижване от летище Бургас до пристанище Бургас. Те, водени от кап. Ташев, трябваше да изработят алтернативен маршрут и да докладва за наличието на критични точки по него. И двата тима изпълниха успешно задачите си във взаимодействие с пристанищните и летищните власти, Регионална дирекция "Гранична полиция", Агенция "Митници" и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

По време на сертификацията Групата за контрол на придвижването демонстрира способностите, декларирани и заложени в пакета "Цели на силите - 2017" за изпълнение на задачи по транспортно осигуряване, и доказа готовността си за застъпване в дежурство към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF), за което получи оценка "Боеготов".

32-ра Група за контрол на придвижването е военно формирование на тактическо ниво, подчинено на 30-ти отряд за контрол на придвижването, за организиране, управление и координиране на транспортното осигуряване на Въоръжените сили на Република България и съюзническите сили в заповяданите транспортни възли в зоната за отговорност.

Групата изпълнява задачи, свързани с определяне на местата и времето за разполагане на войски в района на летищата/пристанищата в зоната за отговорност, организиране на митнически и гранични процедури на пристигащи, заминаващи и транзитни пътници и товари с различните видове транспорт, както и съгласуването на придвижването и транспортирането на войските с транспортните администрации в зависимост от маршрутите за движение. Формированието подпомага съгласуването на стратегическия транспорт с другите видове транспорт в зоната за отговорност.

Сертификацията бе проведена от комисия от Съвместното командване на силите, като дейностите бяха извършени при строго спазване на противоепидемичните мерки, увериха от МО.