Поименният списък на третия кабинет на Борисов показва, че този път първият министър ще спази едно от предизборните си обещания. Ще търси стабилност. На всяка цена. Ако стане - за четири години. Стабилността е добро нещо. Но под определен ъгъл зад нея прозира абсолютен отказ от резки движения, от каквито и да било радикални реформи. Когато са на лице добре работещи институции, стабилни отрасли, икономика, хармония и баланс между отделните власти, стабилността е единственото, което може да си пожелаем. Но когато в държавата едно с едно не е наред, стабилността се нарича застой.

Дали докато е писал на коляно проектокабинета, бившият бодигард не е чувал от отвъдното думите на бившето охранявано лице Тодор Живков: "Приземяване, приземяване, приземяване! Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако требва, ше се преустройваме...Така ще се поснишиме да мине тая буря, па след това ша видиме какво да правиме..."

Стабилността може и да не огрее държавата, но премиерът поне засега си я гарантира. С умно подреждане на пешките по властовата шахматна дъска. В кабинета се редуват добри професионалисти, поставени на правилното място, абсолютни лаици, поставени на места, където и да сгафят няма да боли, верни на лидера фигури, изградени в политиката благодарение на него, сложени, където падне, пришелци, чиито амбиции щеш не щеш трябва да задоволиш, без да се накърни едноличната премиерска власт.

Да започнем с последните. Валери Симеонов поема демографската политика като вицепремиер. Едва ли познанията му в тази област стигат по-далеч от архаичните физиологически методи за повишаване на раждаемостта. За сметка на това темата може сериозно да го сблъска с опозиционната БСП, за която демографския проблем е кауза. Тук разминаването в начините за решаването му неизбежно ще доведат до конфликт.

Конфликт е първата дума, която идва на ум при влизането на македонеца от Русе Каракачанов във военното ведомство. Защото едва ли в НАТО ще са особено радостни, щом дойде реч за даване на достъп до класифицирана информация на агент "Иван" от ІІІ отдел на VІ управление на ДС. Какъвто и катарзис да е изживял. Освен, че навлиза в дълбоки и мътни води на превъоръжаването на армията, където е на ниво подготвителна група в детската градина, като вицепремиер "войводата" ще отговаря и за обществения ред и сигурност. Експертизата му през годините тук се ограничава до повтарянето до втръсване "да смажем битовата циганска престъпност". Хал хабер обаче си няма как да стане това. Не че във военните дела е по-напред - наборна казарма, възстановяване на трудови войски...

Почти толкова запознат с дейността на МВР е и новият началник на "6-и септември" 29 Валентин Радев. Не е сигурно с какво специалистът по артилерийско въоръжение ще допринесе за толкова нужната реформа в системата. Не е решение във всяка патрулка да се сложи гаубица, нали? Само се молим, министерстването му да не е съпроводено с такива трагични фойерверки като зам.-министерстването му в МО (5 юни 2012 - Петолъчката край Сливен).

Назначението на Цецка Цачева не подлежи на коментар. Това е хуманен жест за трудоустрояване на верен партиен съратник. Но защо горкото правосъдие е наказано да изтърпи това. Та нали именно тя, малко преди да падне под дъното на личния си рейтинг и авторитета на оглавявания от нея парламент с включването в президентската надпревара, обяви пред китайските другари в Пекин, че в България съдебната реформа е завършена.

Екатерина Захариева, като фигура близка до умните и красивите, също е хитър ход на Борисов. С техен човек във властта може пък и да не бързат да покажат изпълнителски умения на бял роял. Нищо, че въпросната дама, разбира от дипломация колкото от микробиология. Но външната политика на България така или иначе не се прави в България. Министърът трябва само да знае как да казва "yes" и "нет" - с лека чупка в кръста на Запад, с войнствено вдигната глава на Изток. Но Захариева е многофункционална личност - не ù се опъна регионалното министерство, успешно пошета из президентството, не се препъна с правосъдното, какво тук значат някакви външни дела.

Нямаше как любимката на първия магистралостроител Лиляна Павлова да не намери място в новата управленска гарнитура. На доста отговорен пост, за който тя е готова колкото за капитан на презокеански лайнер. Европейският съюз за нея е като добрата леля от странство, която дава едни пари за едни магистрали, като част от тях може да отиват и за задоволяване на дребни женски капризи. Надяваме се, че пътят към председателството на Съвета на ЕС под мъдрото ù ръководство няма да е постлано с добри намерения и третокачествен политически асфалт.

Има все пак имена, които и най-големите критици на Б.Б. не могат да оспорят. Дончев, Горанов, Московски, Кралев, Петкова, Ангелкова. Без да са претенденти за Нобелова награда поне не направиха драматични гафове при предишните си министерствания. Вероятно ключова при избора им е била все пак тяхната особена сензитивност - знаят кога да натиснат газта, кога да ударят спирачка.

Е, в правителството влизат и субекти, чиято политическа всеядност и вечно номадство ги прави трудно подлежащи на анализ. Това отново е реверанс на Борисов към сили извън управленската конфигурация, наложена от избирателя, вън от парламента дори. Но с достатъчно силни лостове да клатят лодката на властта.

Мнозина политолози, социолози, психолози, антрополози и всякакви лòзи на свободна практика хвърлят боб и джуркат турско кафе, като какъв ще се възправи пред народния взор третият премиер Борисов. В пространството се въртят предишните му роли - "Отмъстителят", "Строителят", "Обединителят" (Андрей Райчев). Ако се съди по избрания от него състав на кабинета му, отговорът е доста по-тривиален - ще имаме или ранния Леонид Илич Брежнев, или късния Тодор Христов Живков.

По време на перестройката Брежневската стабилност (застой) се изобразяваше от карикатуристите като блато. В Живковска България политически карикатури нямаше. Комарницки го нямаше даже...

Всяко правителство има правото на своите 100 дни. Даваме им ги. "Ще се поснишиме да мине тая буря, па след това ша видиме какво да правиме...", би казал другарят Живков...