Двата месеца до края на годината са последните, през които кабинетът може да договори с Европейската комисия изграждането на автомагистрала „Хемус" с европейски пари.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с жители на Нови пазар.

„Безработицата стигна 13 %. Ние строихме без заеми, а с парите на Европейския съюз. Спирането на автомагистрала „Хемус" е смъртната присъда на този регион. Гарантирам, че ако днес ги свалим от власт, в средата на 2014 година, „Хемус" ще се строи." - обеща Борисов.

„Щетите, които сегашното правителство ще нанесе на страната, са непоправими за България". - каза още той.

Според него, в момента управляващите дават по пет лева на пенсионерите и майките, които идват от заеми и ще бъдат връщани от техните деца.

Правителството произвежда по пет хиляди безработни на ден, констатира Борисов.

Той  отново подчерта, че след 31 декември, нищо няма да може да се договори с Европейския съюз и европейските средства ще бъдат изгубени, в изявление пред членове и симпатизанти на ГЕРБ в Шумен. .

„От 1 януари 2014 година мандалото хлопва и ще загубим еврофинансирането за автомагистрала „Хемус". Каквото е договорено до 1 януари, това е. След това дори и Барозу да стане премиер, няма да може да го предоговори. Затова тези месеци сега са фатални." - предупреди Борисов.

По думите му, планът „Орешарски" означава „да вземеш заем и да го раздадеш".

Той заяви още, че в момента приходните агенции не работят.
„Както са тръгнали, ще взимат нов заем до края на година. Ако изтеглят още един заем, ще сринат валутния борд. Може и такъв да им е планът, както направиха по време на Виденов." - заяви председателят на ГЕРБ.

По думите му, спестените пари на българските граждани, фирми, търговските банки са над 80 млрд. лева и може целта да са точно тези пари. „Защо 23 години след революцията отново управляват децата на политбюро?" - попита Борисов.

Той посочи, че важните теми, по които политиците трябва да дебатират, са две - мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци и кризата с нелегалните имигранти.