Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата. България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент.

Това написа във "фейсбук" премиерът Бойко Борисов по повод Деня на Европа.

Той отбеляза, че днес подаряваме на Европа нашия девиз "Съединението прави силата", защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни.

Румен Радев: Без Деня на победата не можем да говорим за Ден на Европа

Румен Радев: Без Деня на победата не можем да говорим за Ден на Европа

По думите му в кризата трябва да търсим онова, което ни обединява

Отбелязвайки и годишнината от победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си, за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери, пише още Борисов.

Той призова да помним жертвите на тази война и уроците на историята.

В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес, допълва още премиерът.

Премиерът участва и в специално видеопослание на лидерите на Европейския съюз по случай 9 май, Денят на Европа.

"Европа, най-доброто място за живеене, най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората". Така премиерът на България описа Европа днес във видеоматериала на държавните и правителствените ръководители с поздравление за всички европейски граждани навръх специалния ден, когато се отдава почит на мира и единството на континента.

В обръщението си за празника министър-председателят Борисов призова европейските си колеги да направим всичко възможно след пандемията от COVID-19 отново да бъдем такива, каквито бяхме - солидарни, силни, проспериращи.