Очаквано ГРЕБ върна мандата. "10 секунди го държахме", поясни премиерът в оставка Бойко Борисов на последвалия брифинг с президента Плевнелиев.
По-рано - на влизане в президентството, Борисов не пожела коментари, като от НСО строго пазеха никой да не се доближи до него.

Той бе неочаквано словоохотлив, раздразнен и подчертано ироничен, като държавният глава трудно можеше да вземе думата.

И Фидосова натиска опозицията да състави кабинет
Още...

Борисов първо предложи БСП или ДПС да вземат мандата и да проведат избори. Когато те провеждат избори, не могат да кажат, че са манипулирани, настоя той. Така, по думите му, президентът няма да понесе пасивите на създалата се ситуация. Как ще намерите 15 министри за служебния кабинет, притеснен е премиерът в оставка.

"Ако Станишев и Доган вземат властта за тези 2 месеца, няма да могат да се заметат следи, както казват, ще вдигнат пенсиите, ще вдигнат заплатите", смята Борисов.
Освен това, според него Станишев ако вземе властта, ще разбие монополите. Той ще има възможност още в четвъртък да ги размаже, каза още премиерът в оставка.

Той продължи с ироничния коментар по отношение на опозицията. Социалистите вече имали кабинет в сянка, следователно, по думите на Бойко Борисов, най-логично е този кабинет да поеме властта.
Премиерът в оставка дори обеща, ако БСП и ДПС съставят кабинет, поне 20 депутати от ГЕРБ, които да гласуват всички мерки на новия кабинет.
Това означава Ахмед Доган да ходи на работа, защото 21 депутати на ГЕРБ не давам, каза Борисов.

"Защо 2 месеца да има безвремие?", недоумява лидерът на ГЕРБ. Ако лидерът на БСП вземе властта, ще може, по думите на Борисов, да блокира европейския бюджет и ще има възможността да извоюва повече пари за България.

БСП, ДПС, Атака и СК, по неговите сметки е успеят да съберат 101 депутати. Така с неговите 20 от ГЕРБ, новото правителство на опозицията ще има мнозинство.

"Сега съм мобилизиран максимално", подчерта още Бойко Борисов. За 2 месеца е по-добре да има някакви отговорни, каквито и да са, отколкото служебен кабинет, смята още лидерът на ГЕРБ.
"Защо не вземат мандата сега?", попита Бойко Борисов. "След като не искаха да градим, да правят, каквото сметнат за добре, повтори още веднъж той.

В края на брифинга, Бойко Борисов призова протестиращите да се пазят от партиите, за да не бъдат експлоатирани. Защото, по думите му, историята помни как от властта на народа на власт са дошли управленци като Сталин с КГБ, Хитлер и Чаушеску.

"За радост протестите вчера минаха мирно, не се проля капка кръв", доволен е Бойко Борисов. През тези години сме градили, не сме рушили, подчерта премиерът в оставка. Той смята, че протестите са инсценирани от опозицията.
"Те свалиха правителството с метеж", смята Борисов и изненадващо изрази мнение, че правителството е паднало противоконституционно, макар че, припомняме, самият той подаде оставката.

"Актуалната политическа обстановка е сериозна", заяви иначе и президентът Росен Плевнелиев. Намираме се в политическа криза, уточни той. Държавният глава посочи, че правителството в оставка продължава работа, както и НС, който има още какво законодателно да свърши.

Той разясни и какво предстои:
Утре свиква КСНС, в сряда връчва мандат за кабинет на БСП, в четвъртък ще се обърне с реч към парламента, а в петък дава мандат на ДПС, ако БСП върне своя.
В понеделник, ако и ДПС върне мандата, ще обяви приоритетите на служебния кабинет. В края на следващата седмица най-рано ще станат ясни имената на членовете на служебния кабинет.