България да бъде домакин на среща по процеса "Акаба" през 2020 година е било договорено по време на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн, съобщават от пресцентъра на правителството.

Процесът "Акаба" е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия.

"Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика", заявил още Борисов по време на срещата.

Българският премиер изтъкнал достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона.

"Високо ценим Вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а Вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", изтъкнал премиерът.

Двамата държавни ръководители дали висока оценка на сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено било също желанието за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

По време на срещата било подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството между България и Йордания в сферите от общ интерес.

Акцент бил поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания са дали изключително висока оценка на общите действия в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Техният потенциал щял да бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания, съгласили се Борисов и Абдулла II.