Бойко Борисов показа и математически способности и даде бърз урок по аритметика на колегата си от БСП.
Повод лидерът на ГЕРБ да се заиграе с цифрите бяха дебатите около преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 година и българската позиция.

Когато се говори за еврофондовете, не трябва да се подвеждаме по популизма и празните приказки, заяви Борисов от парламентарната трибуна.
Той продължи коментара на Сергей Станишев относно разискванията по Бюджета на ЕС: „Нека кажем, че там имаше съвети по 35 часа. Тогава за първи път се гледаше бюджет на ЕС с дефицит, бюджет, в който не се дават повече пари и битката не е кой да получи повече. Когато говорите за техните пари от Германия, господин Станишев, не знам как сте с математиката, но когато от 26 милиона намалите на 15 - има разлика, и да ви добавят 800 стават 15 милиона и 800."
Съжалявам, че трябва да водя такава проста аритметика, защото вие четете цифрите като Дявола Евангелието, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Минути по-късно той отново припомни колко пари са похарчени за любимите му теми - Белене, Водното огледало и Цанков камък: „Ако не ги бяхте харчили, сега щеше да има за всичко останало", обвини той бившите управници.

Аз съм горд, че направихме „Тракия", защото целият народ й се радва. За това сме първа политическа сила, а вие не сте. Вие все сте трета, констатира Бойко Борисов, обръщайки се към групата на ДПС, която преди това му репликира от залата.
Час по-късно Йордан Цонев отговори на Борисов, че ДПС са трета сила, но са такава през целия преход, докато много „първи сили" вече ги няма в парламента.

Борисов се обърна с апел към премиера Пламен Орешарски: „Искам да ви помоля да не допускате вие да политизирате. Не трябва да се допуска спиране на фондовете."
Моля ви да ползвате целия експертен потенция на България, не са много хората, които разбират от тази работа. Трябва да усвоим тези пари, защото никой няма да ни даде подобни пари, добави още Борисов.

Той не се съгласи с казаното от Павел Шопов от Атака, че сме дали много повече, отколкото сме получили от ЕС: „Това не е вярно, това е елементарна математика, вижте цифрите и ще видите. Затова моля и лидера на европейските социалисти, когато коментира този бюджет, да си дава сметка, че водеща е европейската солидарност."
Когато по важни теми се почва с думите, че някой е спал, а в същото време този човек е доказано мързелив, аз не мога да приема, че така може да се води диалог, заключи Борисов и излезе да се разходи в кулоарите на парламента.

Час по-рано лидерът на БСП попита риторично кой е спал по време на заседанието на Европейския съвет в началото на февруари, когато са се договаряли парите за следващия финансов период.
Станишев обвини правителството на Борисов, че не е използвало възможността да договори повече пари за най-изостаналата част на Европа - Северозападна Европа.