Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако в най-скоро време не бъде намерено решение на проблема с блокадата на гръцката граница, той лично ще предприеме „много сериозни стъпки”.

Той е дал на гръцката страна срок от два дни за решаване на проблема с блокадата.

ГКПП-Илинден - затворен за всички автомобили

ГКПП-Илинден - затворен за всички автомобили

От 17.00 до 22.00 часа

„Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето – ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили.” - коментира премиерът.

„Минах да видя гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви или десни.“ - обясни още Борисов.

В готовност сме да затворим достъпа до България на гръцка селскостопанска продукция

В готовност сме да затворим достъпа до България на гръцка селскостопанска продукция

Създадена е организация за контрапротест

Преди това БНР съобщи, че в района на "Илинден-Ексохи" тракторите се оттеглят от границата, конвоирани от полиция. Движението през граничния пункт "Кулата-Промахон" е нормално.

По-рано, в свой статус в социалната мрежа Фейсбук той съобщи, че е преминал границата и е разговарял с гръцките фермери, полициаи и митничари.

„Преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи.
Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки.
Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно..” – коментира пе-рано Борисов във ФБ.

Припомняме, вчера в парламента той определи ситуацията като безизходна. Премиерът коментира, че поведението на гръцката страна е „абсолютно безобразие”.