Премиерът Бойко Борисов коментира в Пловдив мотивите за уволнението на шефката на НОИ Христина Митрева. Той обясни, че почти не е контактувал с отстранения ръководител и изтъкна, че няма никакъв политически натиск от ГЕРБ и лично от него.

От медиите научих, че госпожа Маркова се е оплакала за някакъв натиск, което е просто немислимо. Нахалство е от нейна страна подобно твърдение, защото от 28 назначения в регионалните дирекции на НОИ само четирима са хора на ГЕРБ. Останалите 24 са все кадри на тройната коалиции, посочи премиерът.

Именно затова ме критикуват моите съпартийци. Изглежда, че именно хората на БСП, ДПС, НДСВ бламират работата ни в НОИ, добави той.

На Христина Маркова абсолютно нищо не съм казал - само й се обадих, когато си беше писала 30 000 лева хонорар тя и всичките й подчинени да ги върнат, изтъкна Борисов.

Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че оставката на Митрева е продиктувана от дефицита, в който влиза НОИ. Финансовите рамки на НОИ и на Здравната каса са независими и въобще за тях няма предвидени средства от държавния бюджет. От известно време обаче се налага да компенсираме НОИ, тъй като тази институции трябва да функционира, добави финансист номер едно.

Премиерът отговори и на въпроса за още очаквани министерски оставки и уволнения. Не знам на този етап, не се сещам. Но все пак всеки, по всяко време, може да подаде оставка, коментира министър-председателят. Запитан конкретно за аграрния министър, той отговори, че отстраняване на Мирослав Найденов не е на дневен ред. Не знам какво мисли той, не съм му в главата, изтъкна обаче премиерът.

В Пловдив Бойко Борисов беше по две причини. Първо той откри консулството на Казахстан. По-късно през деня заедно с министрите Дянков, Игнатов и шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова се срещнаха със студенти в ПУ „Паисий Хилендарски".

Премиерът направи първа копка на нова спортна зала, в която ще се инвестират четири милиона лева. Съоръжението ще бъде готово след 12 месеца, обеща Борисов преди да отпътува за София.