Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19.

С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Собствениците на заведения няма да агитират за ваксините

Собствениците на заведения няма да агитират за ваксините

Според Емил Коларов около 30% от заведенията няма да отворят на 1 март

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. В този контекст министър-председателят отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи с постигнато темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

"В България при стриктно спазвани мерки и в същото време - най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Ресторантьорите питат Борисов при колко заразени ги отварят и затварят

Ресторантьорите питат Борисов при колко заразени ги отварят и затварят

Искат критериите написани черно на бяло

В рамките на заседанието на кабинета министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера актуалната ситуация в страната. "По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново - в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация", посочи здравният министър. Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Борисов изрази убеденост, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини.

Припомняме, че още на 14 февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че заведенията ще отворят на 1 март. 

Преди това обаче имаше сериозно противопоставяне на останалите затворени заведения заради третата вълна на вируса у нас и в Европа. 

Представители на заведенията в страната излязоха и на протест пред Министерски съвет, като преди това се заканиха да отворят протестно на 1 февруари. От тогава обаче зачестиха случаите на заловени от инспекторите частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните. Реални резултатите от глоби и мерки на властите засега няма.

1800 новозаразени и 17 163 ваксинирани срещу коронавирус за последното денонощие

1800 новозаразени и 17 163 ваксинирани срещу коронавирус за последното денонощие

45 болни са жертвите на инфекцията