Господин Трифонов да отиде да си вземе мандата и да обясни, защо не може да управлява с 165 депутата.

Това се казва политически страхливец, а не този, който ходи да го замерват с яйца, възмутен е премиерът в оставка Борисов и предупреди, че това, което прави ИТН в момента е хвърляне на страната в харчене на още пари за избори. Какво ще получат след нови избори, се пита Борисов. След като си спечелил второто място в парламента и толкова много гласове, трябва да се носи политическа отговорност, настоя Борисов.

С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова - тя за всичко ще пита какво да се прави..., коментира Борисов и допълни: "Очаквах Мая Манолова снощи да се появи и на Оскарите..."

Коментарът си премиерът Борисов направи отново с живо включване във фейсбук от дома си в Банкя, където е поканил експерти вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Костадин Ангелов и членове експерти на ГЕРБ, които по ред обясняваха идеи и цели по Плана за възстановяване и устойчивост, като доказваха, че ГЕРБ може да управлява и може да носи отговорност.

Какво иска Слави Трифонов - мнозинство от 240 депутати - "дори и Царят не го постигна", дори и Тодор Живков не го е имал, според коментара на Борисов.

"Не зная как българите могат да приемат и да считат, че с генерално пълномощно може да се управлява", недоумява Борисов във връзка с номинацията на Антоанета Стефанова за премиер на ИТН. Това е подигравка с избирателите им, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов се тревожи: Какво ще се случи следващите месеци, отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого." Борисов обвини Слави Трифонов и ИТН, че искат да държат държавата в хаос.

"Нали казваха, че са заедно партиите на протеста. Управлявайте, давайте, вземете решения", подкани Борисов и обеща отново подкрепа за добрите решения, а критика за грешките - поведение като отговорна опозиция. Борисов не е учуден, че ИТН ще върнат мандата, не е учуден, че не искат да бъдат управляващи, защото "те искат само хаос в държавата".

Той подчерта, че толкова много време се чака да чуем министрите на Слави Трифонов и го призова "да си покаже министрите".

Бойко Борисов отново нападна ИТН за мажоритарния вот, който ГЕРБ им били внесли.

Вместо това се обявявал премиер с пост от фейсбук, "като от пещерата. Добре, че има фейсбук, пък ние да си правим изборите. Или играят някаква игра, за да държат държавата в хаос", предположи Борисов.

"Каква безотговорност цари, искат да ни хвърлят в хаос, десетки милиони ще бъдат похарчени не за стем кабинети, а за избори...", е разтревожен Борисов.

За плана за развитие премиерът в оставка уточни, че парите ще отидат за наука и иновации, подкрепа за домакинствата за соларни панели, за бизнеса, енергийната ефективност на жилищата и в железниците за екологичен транспорт, като отчете и новите отсечки на метрото.

Всички дори и в Европа казвали на ГЕРБ, че трябва да направят правителство.

На критиките, че парите са насочени отново за саниране и Борисов и Томислав Дончев се аргументираха с това, че самите кметове искат това.

Поред поканените в дома на Борисов се включваха след като им бъде дадена думата да представят концепцията на Плана за възстановяване и устойчивост, който Томислав Дончев защити идеологически. Вицепремиерът в оставка заяви отново, че не оспорва правото на никого да ги критикува, но от спорта и състезанията той знаел, че трябва да се сравнява кой е по-добър по определени критерии - едни се явяват да тичат, други в конкурси по красота. Така и обаче с критиките, Дончев и до този момент не бил видял алтернативен или какъвто и да е било друг план.

Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но той е един от много. Като ресурс е 12,6 млрд., една четвърт от цялото финансиране, което България ще получи до 2030 г.", обясни Дончев.

Ние нямаме претенциите, че сме писали Библията... ние сме се опитали за изоплзваме потенциала в България, който имаме, коментира в заключение Борисов и подчерта, че ако ГЕРБ управляваха, този план щеше вече да е внесен в ЕК и дори щеше да е върнат за поправки и доуточняване на конкретни неща.

Да го изкарат - призова премиерът опозицията за техния план. Той обаче не вярва, че това изобщо ще стане, защото "този план носи политическа отговорност", а такава опозицията не желае да поема.

Борисов каза обаче в заключение, че вярва обаче в интуицията и мъдростта на българския народ.