Ако това правителство е на власт, надяваме се 10-процентният данък да остане. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен, по време на церемония за Деня на металурга.

Премиерът подчерта усилията на правителството за запазване на съществуващия данъчен модел. "Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз. И то от двете страни - вътре в България искат прогресивен данък и отвън искат увеличение на данъчната ставка. Но се надяваме в дългосрочно бъдеще, ако това правителство е на власт, 10-процентният плосък данък да остане", заяви Борисов.

"С Бюджет 2017 максимално сме се постарали да подпомогнем всички слоеве на населението, като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване, - навсякъде. Постарали сме се чрез събраните повече средства да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата", заяви Борисов.

"Нито с БСП, нито с ДПС ще управлявам. Ще станем опозиция. Разбира се, това ще е фатално или много тежко за държавата. Вече сме го изтърпели и знаем много добре какво ни очаква", заяви Борисов в отговор на въпрос за предстоящите президентски избори.

На въпрос дали ще има повишение на пенсиите той подчерта, че се работи активно и в тази посока.

"Извън бюджета, над 260 млн. лева сме дали повече досега за българските пенсионери. Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат... Дори и да беше станало "Белене" и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят. С кои пари ще им вдигнат пенсиите?", запита риторично той и каза, че програмата за саниране била пряко насочена и към българските пенсионери.

Министър-председателят заяви, че тази година 6,2 млрд. лева са: "заминали за американски централи, за руски централи, за КТБ".

"Направени са много инвестиции тук. А на целия регион съм обещал да направим магистрала "Хемус". Трите лота започват и докато не я направим, няма да мирнем", каза министър-председателят. 

Премиерът отново потвърди обещанието си към кмета на Велики Преслав да осигури средства за изграждане на ВиК мрежа. "На всеки, който е дошъл, на всеки сме помогнали. А на него съм му обещал, нека да прати проект. За водоснабдяване и канализация в 21 век навсякъде даваме", каза Борисов и припомни вица, когато един човек усилено се молел на Бога да спечели от тотото. "Поне пусни фиш", бил отговорът.

Министър-председателят изтъкна, че поетите от правителството ангажименти по отношение на инфраструктурата са изпълнени. "Няма село, за което да не са отпуснати средства, и това ще продължи и за напред", каза Борисов.

Той отбеляза също, че в сряда са връчени първите договори на местни инициативни групи по Програмата за развитие на селските райони и от Североизточна България е имало голям брой представители. "78 млн. лв. отидоха в 36 общини за развитие на инфраструктура, насърчаване на малкия бизнес и туризма", заяви Борисов.

"Поздравявам Шумен, че се отърси от страха и към момента имаме повече от 20 блока за саниране, като четири вече се правят. В Благоевград има вече 66 готови блока и 90 се правят. Това е нов град. 66 000 души живеят в санираните блокове, които пуснахме. Това автоматично дава 30-40 процента разлика в сметките им и с толкова им увеличава цената на апартаментите", каза Бойко Борисов в Шумен.

Той заяви, че тази социална програма (санирането - б.р.) е напълно безвъзмездна за хората. Тя ще продължи, защото е за всички граждани, убеден е Борисов.

Премиерът благодари на металурзите, че създават над 27% от брутния вътрешен продукт на страната. "Да са ни живи и здрави и не с 50%, а с повече да им се повишават заплатите, защото това е действително нелека дейност", обърна се премиерът към работещите в отрасъла.

Над 4 млрд. евро е стокообмен между България и Турция, изтъкна Борисов в речта си пред металурзите и турският посланик Сюлейман Гьокче и цитира думите на бизнесмена Фикрет Индже: "Има ли пари, няма кавги".