Борисов обяви и че ще предложим компромисен вариант за миграцията, който той ще защитава на предстоящия Европейския съвет - превенция, която включва затваряне на всички европейски граници.

"Без много да приказваме, да се оплакваме си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница и не само на нея", изтъкна Борисов като добави, че от година и половина страната ни има нулев миграционен натиск.

По думите му България гарантира на 100% европейската външна граница. "Границата ни с Турция, сухопътна и морска, е колкото тази с Гърция. България в пълния обем си е свършила задачите", увери българският министър-председател по време на участието си в Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Румен Радев хвали правителството за успеха на председателството

Румен Радев хвали правителството за успеха на председателството

Правителството показало кураж и постоянство според президента

Основен акцент в речта му беше европейската перспектива за Западните Балкани.
Именно интеграцията, по думите на Борисов, ще направи така, че да избегнем риска от войни в региона.

"Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път. Европейската им перспектива ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите", заяви Борисов.

По думите му страните ни са воювали десетилетия помежду си в различни войни и съюзи. "Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово, пак на Балканите. Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване. Мостът в Мостар беше възстановен преди месец", изтъкна още българският премиер.

Интеграцията да остане ключова политика, пожела Караянчева

Интеграцията да остане ключова политика, пожела Караянчева

България върна интеграцията на Западните Балкани

"С Македония решихме да дадем пример. Успяхме да подпишем Договора за приятелство", каза още премиерът.

Борисов отново изказа радостта си, че именно в София Ципрас и Заев са обявили, че ще намерят решения за името на Македония. Борисов е горд и от участието на лидерите Тачи и Вучич в София.
"Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм", каза още премиерът.