Борисов разчита Германия да успее да приключи преговорите по Многогодишната финансова рамка спешно. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас и в подкрепа на намерението на Германското председателство, което започва след дни.

"Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне", заяви Борисов. Българският премиер посочи, че солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз. "Зеленият преход и дигиталната трансформация са също ключови цели в процеса на връщане към нормалното функциониране на нашите икономики и към устойчив растеж", добави Бойко Борисов.

Във фокуса на разговора бе преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса. Премиерът е подчертал, че сме имали най-либералните мерки, но те са били навременни и сега е много важно бързо да възстановим икономиките си.

Борисов и Маас бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса. Българският премиер приветства мотото на Германското председателство, стартиращо от 1 юли - "Заедно за възстановяване на Европа".

По време на разговора е засегната и темата с подкрепата, която страната ни очаква от Германия и Съвета на ЕС за приемането ни в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. "Има една хубава символика - България е влязла в Европейския съюз по време на Германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми", зави Борисов и посочи, че сме изпълнили абсолютно всички критерии.

Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора. Българският премиер изтъкна, че страната ни бе една от първите държави в Европа, която въведе мерки за ограничаване разпространението на вируса, както и последващи финансови и икономически инструменти в подкрепа на сектора.