ГЕРБ и ДПС са силните партии в България. БСП става силна, ако ДПС е с нея, ако се целуват двете. Това заяви премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ в ефира на Нова телевизия.

По думите му в политическото пространство у нас има само център и център-дясно.

Изборът в неделя е Доган или Борисов, ГЕРБ или ДПС, категоричен бе той.

Часове след настоящото изявление от БПС обявиха, че са открили кой целува Доган, показвайки снимка на премиера, целуващ по лявата част на лицето лидера на ДПС.
Още...

„Факт е, че ДПС си взе районите, които обикновено си взимат", коментира Борисов резултатите от първия тур на местните избори.

"Всъщност днес Доган много трудно може да се победи. Факт е, че когато ДПС не участват активно, няма кой да победи ГЕРБ", категоричен бе премиерът и допълни:
Факт е, че Доган се оказва един от най-силните политици. Той си игра с БСП като котка с мишка, като батко с дете.

„Без него много трудно БСП може да победи, Касим Дал не успя да ги пропука", коментира още Борисов.
Ако нещо може да му се случи на Доган, то това е ГЕРБ, категоричен е премиерът.

Борисов коментира пресконференцията след първия тур на изборите, когато лидерът на ДПС поиска целувка от БСП, за да даде подкрепата си за социалистите на балотажа.
Борисов разтълкува думите на Доган, като според него той е казал на БСП: „Ще дойдете да ме „цунете". Аз ще ви кажа кога и къде и кой - дали Станишев, дали Първанов, дали Калфин".

Помолен за коментар по повод предизборен клип на ДПС, в който от партията призовават „Не гласувайте за президент", Борисов заяви: ДПС ще ни изненада в неделя, когато в големите градове ще станат опашки и смесените райони ще ни атакуват тогава.

Аз истински съжалявам, че толкова сме различни и противоположни с Доган. В политическата класа няма такъв като него, сподели още премиерът.

За СДС Борисов каза, че те нямат чувство за преценка. „Те самите не знаят какво искат - с толкова уважение и зачитане съм се отнасял към тях", подчерта премиерът и добави, че след изборите сините е трябвало да си посипят главата с пепел, да дойдат и да кажат: „Дайте да работим заедно", защото „Станишев като го изгонят от БСП, тогава Доган и Първанов ще са много силен конкурент в ляво".

"Най-яростната кампания срещу ГЕРБ води Волен Сидеров", подчерта премиерът.

Борисов не отрече думите на Сидеров, който вчера разказа, че от когато от Атака са подкрепяли правителството, ГЕРБ са ги хвалели „че са страшни пичове".
Борисов посочи: „Когато въпросът стана да избират между БСП, ДПС и ГЕРБ, те дойдоха и казаха: „ГЕРБ работи добре и ние ще ви подкрепим", но изтъкна, че според него сега Сидеров се разбрал с БСП и ДПС.
„Сидеров говори колко лош бил Росен Плевнелиев, нищо не говори за Калфин и на мен ми стана ясно, че се е разбрал с БСП и ДПС", заяви министър-председателят.

Винаги сме се борили да спестим пари на данъкоплатеца - да правим два избора на година един след друг ми се вижда пилеене на пари, каза Борисов по повод изборите за президент и местна власт миналата неделя. Едни избори грубо струват около 20 милиона лева, посочи премиерът. По думите му е естествено да има затруднения при вота, когато има три бюлетини, с толкова кандидати - знайни и незнайни, с толкова коалиции, особено в по-малките населени места.
„Всеки, който загуби, може да иска касиране на изборите. Аз обаче не виждам основание за това", коментира премиерът Борисов. Като искат да ги касират, да ги касират - има си ЦИК, посочи още той.

"След всички избори загубилите говорят какво ли не и се оправдават. Има един безспорен факт обаче - ГЕРБ или бие на първия тур, или отива на балотаж - във всички големи градове, с изключение на Кърджали, но там е друга тема", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че е съгласен да броят бюлетините на ръка. "Да, разбира се, да ги броят колкото искат, да ги броят една година, ако искат".

По-късно в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" премиерът Борисов заяви, че няма да накаже двамата депутати от ГЕРБ, които са били в зала Универсиада: „Те не са били вътре в залата, че да ги наказвам."
Това твърдение твърде на премиера е твърде странно, тъй като медиите разполагат с кадри как двамата депутати стоят вътре в залата сред служителите на ОИК, които приемат изборните протоколи.

В отговор на въпрос защо шефът на парламента Цецка Цачева ходи на предизборни мероприятия, Борисов заяви: „Всички ходят и тя е започнала да ходи, сигурно заради тях. Кои не ходят?"
По повод големия брой недействителни бюлетини Борисов отбеляза, че средно техният брой при предишни избори е 7-8%. Нека изчакаме да излязат резултатите, да видим колко са като процент, заяви той и допълни, че според данните, с които разполага и сега този процент е 7.
Проверка обаче показа, че на парламентарните избори през 2009 години недействителните бюлетини са били едва 2.2%.