Европейският съюз влага огромни усилия за по-ефективно използване на парите за отбрана. Критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на целите на колективната отбрана.

Това посочи премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от МС.

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Военните министри на ЕС обсъждат стратегията за сигурността в София

Няма да вземаме решения, обяви Федерика Могерини преди форума

"Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм. Може колегите от НАТО и ПЕСКО да направят точен разчет за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда", каза Борисов. Той обърна внимание и върху отговорностите по отношение на отбранителната индустрия.

Борисов информира министрите на отбраната и за плановете на България за закупуване на военна техника за нуждите на Българската армия.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

Премиерът благодари на лидерите на ЕС, че темата "Западни Балкани" е поставена в дневния ред на Съюза, защото възможностите за нов конфликт все още съществуват.

Това, което правим на Западните Балкани е мир. Тук е имало най-много войни и продължават да действат международни мироподдържащи мисии, а между отделни държави остават нерешени проблеми. Даването на евроатлантическа перспектива пред страните от региона означава да затворим страницата с войните, каза Борисов.

Екатерина Захариева: Твърдо сме в НАТО

Екатерина Захариева: Твърдо сме в НАТО

Зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер усетила подкрепата ни

Българският премиер подчерта и усилията на страната ни в борбата с нелегалната миграция. Той посочи, че нулевият натиск по границите се дължи и на споразумението с Турция и призова за нормализиране на отношенията с този най-голям съсед на ЕС и член на НАТО, който има най-силната армия в Южния фланг на Алианса.