"Преди като идвах, беше така разбито, а сега като влизаш в Троян, друго си е. Вчера на заседанието на Министерския съвет отпуснахме близо 2,6 милиона лева за клетка за депото за отпадъци, пак приблизително толкова - и за моста, а всички обществени сгради вече са санирани".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Троян.

Там премиерът разгледа регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Троян и Априлци, за изграждането на чиято трета клетка правителството вчера осигури 2,56 млн. лв., тъй като капацитетът на настоящите две е изчерпан.

По-късно Борисов участва в символична церемония по даването на старт на изграждане на пътна връзка между Път II-35 и Път III-357 в Троян и ново мостово съоръжение на стойност 2,2 млн. лв. с ДДС.

Със завършването на шосейния мост с дължина 43,2 м над река Бели Осъм транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града през индустриалната зона. Изпълнението на проекта е също и първи етап от изграждането на обходен път на града.

"С вашето идване две важни неща се случват - третата клетка на депото и изграждането на моста", обърна се кметът на Троян Донка Михайлова към министър-председателя.

"Оценяваме, че реакцията беше толкова бърза", каза кметът по отношение на отпуснатата от МС финансова подкрепа за общината.

Борисов изтъкна доброто взаимодействие на правителството с всички кметове в страната, независимо от тяхната партийна принадлежност.

"Само месец преди изборите сме противници", отбеляза Борисов и добави, че след това централната и местната власт работят ползотворно заедно в интерес на гражданите.

По време на посещението си в Троян министър-председателят разгледа санираните сгради на полицията и пожарната. Освен тях са санирани всички обществени сгради в града, както и 10 жилищни блока, а други 10 кандидатстват за реновирането.

След това премиерът посети и предприятието "Калинел" в Троян. Той благодари за произведените маски - по 65 000 на ден. 

В най-тежкия период на кризата, породена от коронавируса, фирмата активно произвеждаше маски и направи дарение, с което съвместно с общината подпомогна преоборудването на двете болници в региона.

Собственикът на предприятието Марин Радевски изтъкна, че в завода работят над 1600 човека, а сред служителите има работници и от Киргизстан и Виетнам. По думите му в региона безработица на практика няма.

Кметът на Троян Донка Михайлова отбеляза, че на територията на общината се оформя бизнес зона от малки и микро предприятия, а опасенията й за сериозен спад на инвестиционния интерес заради кризата от COVID-19 не са се оправдали.

"Гледайте какъв голям завод, какъв хубав град", каза още премиерът Борисов, докато разглеждаше най-голямото индустриално предприятие в област Ловеч, което е и най-големият работодател в региона.

Фирмата е водеща в производството на домашен текстил в Европа и е една от най-големите компании в страната. Специализирана е в производството на декоративни възглавници, възглавници за спане, завивки, протектори и калъфи за матраци. Клиенти на предприятието са водещи световни търговски вериги.

Премиерът Борисов разгледа производствените площи и даде висока оценка на новото и модерно оборудване. А от ръководството на предприятието изтъкнаха, че за 10 години оборотът им е нараснал почти 3 пъти.

Основната фабрика и администрацията на фирмата се намират в Троян, но предприятието разполага с производствени центрове в Червен Бряг и във Враня, Сърбия.

В Троян с премиера Борисов са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.