Нищо друго не ме интересува освен да вдигнем цистерните. Така премиерът Бойко Борисов коментира взетия от Реформаторския блок мандат за съставяне на правителство.

Той е в Хитрино на инспекция как вървят нещата с преодоляване на последствията от аварията и трагичния инцидент, който взе живота на 7 души в събота рано сутринта.

"Ще се видим и ще поговорим", лаконичен бе Борисов на брифинг на място.

За ситуацията в Хитрино стана ясно, че най-рано напролет жителите, които останаха без домове, може да очакват да започне строителството на жилищата им.
Иначе парите за пострадалите са по сметките на общината. По сметките на Хитрино има пет милиона лева, заяви Борисов. Другите пари, отпуснати на пострадалата община са по сметките а социалните служби.

Нямало проблеми между него и кмета, както се твърдяло, поясни премиерът в оставка. Борисов дори присъствал на обрязването на сина му.

Стана ясно също, че в 14.30 Борисов ще се срещне с главния прокурор, който също е в Шумен, за да види как тече разследването. Когато кажат прокурорите, започва изкарването на цистерните, поясни министър-председателят.

Една цистерна изтича и в момента тя се охлажда. Другата, която течеше, вече е запушена.

Ще бъдат възстановени домовете на хората, отново подчерта премиерът. Ще бъдат възстановени и селскостопанските постройки. Ще бъдат ремонтирани леко пострадалите домове, ще се смени дограмата, за да се приберат хората по къщите си.

Кметът трябвало да определи какво ще се прави със семействата, които останаха без домове.

Когато прокурорите кажат, тогава хората щели да се върнат по домовете си. На пролет щяло да започне възстановяването на разрушените домове, защото през зимата не се наливал бетон. На пролет ще имат домове, увери Бойко Борисов.

На брифинга стана ясно и че полицаите, участвали в спасителната акция, ще бъдат наградени. Те ще получат и парична награда.

Бойко Борисов отдаде значимото и на пожарникарите, които са герои. Пет години съм държал струйник с вода под пет градуса, спомни си премиерът. Осигурявало се чай и кафе за тях.

Премиерът Борисов критикува "купонджиите" от дирекциите по горите в деня на национален траур. "Негодници, всичко съм уволнил от сутринта", коментира Борисов.

Кметът на Хитрино също сподели, че премиерът още в сутринта на инцидента го уверил, че ще помогне. Нямало проблем между тях двамата. Хитрино щяло да стане още по-хубаво, според него. Парите за пострадалите щели да се разпределят публично през обществен съвет.