Милитаризацията гълта огромни финанси на държавите.

Констатацията е на министър-председателя Бойко Борисов в отговор на въпрос на народния представител от БСП Петър Витанов във връзка с идеята за обща европейска армия.

"Много неща, които са днес, се променят след това. Преди 20 години имаше Варшавски договор и НАТО, а тези, които бяха във Варшавския договор, сега сме в НАТО. По думите на Борисов темата не е за европейска армия, а за общата европейска отбрана.

"А ако стане такава глобална вълна в Европа", попита премиерът от трибуната на Народното събрание.

По думите му държави, които пазят неутралитет и не са членове на НАТО, също се въоръжават. "Зададох въпрос на колегите в Европейския съвет какво би се случило, ако сега ни нападнат. Кои могат да нападнат Европа - те са четири, пет възможности", коментира Борисов като посочи и че с Турция сме в един пакт и дори не би трябвало да се пазим от нея. "Само че нали вижте какво става в Кипър...", реторично попита премиерът.

Премиерът поясни, че е искал ЕК да задели 2% от бюджета, колкото е изискването на НАТО, и да се осигури финансирането за тази обща отбрана.
"Логиката е такава, отделят се 2%, преценяват експертите на България какво ѝ е нужно, на Гърция, на Румъния. Не е нужно едни и същи летателни средства да закупуваме непрекъснато", заяви Борисов.