Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кандидати за висши офицерски звания и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министър Каракачанов припомни, че вчера на заседание на Министерски съвет е взето решение да се предложи на президента издаване на укази за производство на нови генерали. Днес началникът на отбраната ген. Андрей Боцев е представил кандидатите на премиера Бойко Борисов.

"Разговаряхме по темите за сигурността в региона и у нас, разговаряхме за проектите за модернизация, както и за нуждите на Българската армия", обясни Каракачанов.

Очаква се на 5-ти май Празникът на Българската армия президентът да издаде техните укази. Тогава генерал-лейтенант Андрей Боцев ще бъде удостоен със звание генерал.

С указ на президента ще бъде освободен от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба генерал-лейтенант Пламен Атанасов. На негово място за пост е предложен генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде освободен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и произведен в генерал-лейтенант.

Бригаден генерал Иван Ортоманов е предложен за освобождаване като директор на дирекция "Операции и подготовка" в МО. Той ще бъде назначен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и удостоен със звание генерал-майор.

За директор на дирекция "Операции и подготовка" и удостояване със звание бригаден генерал е предложен полк. Маргарит Михайлов.

Бригаден генерал Иван Лалов е предложен за освобождаване от длъжността командир на 3-а авиационна база. На негово място е предложен сегашният заместник-командир на базата полк. Димитър Петров.

За назначаване за заместник-командир на ВМС и удостояване със звание флотилен адмирал е предложен капитан І ранг Георги Пенев, в момента началник на щаба на ВМС. Заместник-директорът на Служба "Военна информация" полк. Пламен Ангелов е предложен за директор на Службата и удостояване със звание бригаден генерал.

Полк. Васил Лазаров е предложен за длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за удостояване със звание бригаден генерал.

Директорът на дирекция "Логистика" в МО полк. Митко Григоров е предложен за удостояване със звание бригаден генерал.