Смяна на официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН от Ирина Бокова с Кристалина Георгиева ще бъде персонална отговорност за премиера Бойко Борисов. Той няма да може да се оправдава с предходните три правителства, заяви бившият външен министър Соломон Паси в ефира на БиТиВи.

Според него едно такова решение трябва да се базира на „изключително силни доказателства, че залага на правилния ход”.

България номинира и Кристалина Георгиева за шеф на ООН?

България номинира и Кристалина Георгиева за шеф на ООН?

Министерски съвет официално щял да издигне кандидатурата й

Според Соломон Паси към момента Ирина Бокова е в много добра позиция за атака на първото място, тъй като има по-малко отрицателни гласове от някои от класиралите се до момента преди нея, а освен това и уверено води сред кандидатите жени.

„Ако трябва да говоря с езика на футбола, ние сме толкова близко до първото място в света, колкото на световното в САЩ”, отбеляза той.

Соломон Паси посочи, че има три основни принципа в подобна кампания – не сменяш коня по време на състезание, агитираш от първия възможен момент, и излъчваш стабилност. Именно заради това той посъветва премиера Бойко Борисов да „закове” кандидатурата на България.

Меркел уговаряла Путин да подкрепи Кристалина Георгиева за шеф на ООН
Обновена

Меркел уговаряла Путин да подкрепи Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Българските медии лъжат, че Русия би могла да я подкрепи, изтъкнаха от руското външно

Според Паси евентуално лансиране на Кристалина Георгиева създава проблеми, на първо място, защото не е ясно как Русия би била убедена да подкрепи представител на ЕК, наложила й санкции.
Освен това лансирането на Георгиева би означавало близо една година да се наруши неписаният принцип за географски баланс, тъй като до края на мандата на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО остават 11 месеца.

Интригата с изтикването на Бокова от надпреварата идва от кръгове в ЕНП, които са свързани с Португалия и имат силен кандидат в лицето на Гутериш, обясни Соломон Паси, макар и да не разтълкува как десните в ЕП са припознали социалиста Антониу Гутериш.