Скандалът с принадлежността на посланиците ни към бившите служби на ДС идва в момент, когато България се опитва да убеди партньорите си, че надлежно ще пази Шенген.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в телемост от Брюксел за предаването „Панорама” на БНТ.

Бойко Борисов смята, че на съвестта на Сергей Станишев, на Ахмед Доган, и на Симеон Сакскобургготски лежи приемането на Закона за досиетата.

„Те е трябвало да изтеглят дипломатите поетапно. Пак на нас пада отговорността да решим проблема. От закона не може да се разделят доносниците от шпионите. Когато дойдохме на власт, тези посланици, които бяха огласени, бяха назначени", коментира Борисов и допълни, че тези хора са толкова нагли, че те дори това не искат да признаят.

„Още по-скандално бих нарекъл това, че Георги Първанов завчера заяви, че бившите агенти са ни вкарали в ЕС и НАТО. Това страшно тревожи нашите партньори - каква е тази вездесъща ДС. Този въпрос витае. Аз съм далеч от мисълта да обидя или да сложа под един знаменател тези хора- доносници и разузнавачите", каза още той.

На въпрос какво се случва с Божидар Димитров, премиерът обясни, че този министър е бил назначен, след като е било обявено, че има досие.

„Той не е зависим от своето досие. Ако преценим, че ще спазим принципа да отстраним сътрудниците от ДС, съм готов и с него да се разделя. Ако имаме 2-3 посланици, да ги преглътнем, но когато са половината, това е вече друго", каза Борисов.

Министър-председателят заяви още, че не е говорил с президента по темата с огласяването на сътрудниците на ДС сред дипломатите, но външният министър Николай Младенов трябва да е заявил разговор с президента и да са направили прочит на случилото се.

„Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в страната", каза премиерът и категорично подчерта, че скандалите вредят на страната ни и са ни необходими още 2-3 години спокойствие, за да може да усвоим средствата от фондовете.

Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет, обясни, че новините за българската икономика са, че всяка държава колкото си изкара, толкова и ще харчи.

„Надявам се всички да станем дисциплинирани в ЕС. В дългосрочен план това е единственият начин Европа да бъде конкурентоспособна на големите икономики", заяви той.

По темата за приемането на страната ни в Шенген министър-председателят посочи, че ще бъде направена една комисия от вътрешните и външните министерства на страните, които имат притеснения спрямо приемането на България в Шенген.

„Не мога да се сърдя на колегите, които имат притеснения, защото много години ние като държава сме отлагали или не сме изпълнявали ангажиментите. Една от темите - за съдебната ни система, за справянето с корупцията - касае Шенген. Скоро ще има още осъдителни присъди", увери той.

Бойко Борисов изтъкна, че  българската мечта трябва да е свързана с това страната да стигне средноевропейските държави по доходи. „Нещата са обвързани и трябва координирано да се работи, за да имаме икономически растеж и повишаване на доходите".