"На Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Всеки пръст ни е важен. Няма значение кой колко е голям. Трябва да сме заедно. Тогава всички - и европейските колеги, ще кажат: "тези хора не са барутен погреб", а са си с разума".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форума "Засилване на регионалната интеграция на Балканите в контекста на 25 години партньорство между Световната банка и България".

Борисов отбеляза, че хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се е случило по време на кризата в бивша Югославия, защото тогава се е създала и контрабандата, и престъпността.

Днес всички стоим на една маса. Имаме рядък шанс, защото най-хубавата българска поговорка е: "Помогни си сам, ще ти помогне и Господ".

"ЕС ще ни разбере, ако ние самите сме единни и дадем шанс да ни разбират", отбеляза още Борисов.

Той подчерта, че Европа има достатъчно проблеми, за да има още един в лицето на Западните Балкани, затова страните трябва да отидат в Европа мъдри и умни с инфраструктура, магистрали, коридор №8 и едновременно с това дигиталната инфраструктура.

Всичко това трябва да се изгради сега, категоричен беше премиерът. Хората искат да видят ползите за тях.

Борисов пожела и заедно с изграждането на инфраструктурата да се направят и умни КПП. Ще се развият и ТОЛ системите, парите от които ще отидат в дигитална инфраструктура.

Борисов подчерта, че има едни Балкани и трябва да се помогне за Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Не може да оставим празни петна, заяви още той.

"Имаме рядък шанс с мъдрост да убедим колегите в Брюксел, че не носим проблеми, а носим просперитет", категоричен беше Борисов.

На форума присъстваха президентът на Черна гора Филип Вуканович, президентът на Косово Хашим Тачи, премиерът на Косово Еди Рама, на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев, заместник-министър председателят на Босна и Херцеговина Мирко Шарович, еврокомисарят по европейско сътрудничество Йоханес Хан, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че има огромен потенциал в интегрирането на Западните Балкани, а България може да допринесе за развиването на този потенциал. Тя очерта развиването на транспортните връзки и развиване на IT потенциала в сектора като целта на форум. По думите й Световната банка е готова да финансира проект за търговия и транспорт за 150-200 млн.долара, който да помогне на страните в региона да отстранят пречките, които съществуват по между им, така, че 6-тe страни да постигнат по-добри икономически връзки и качество на живот.

Президентът на Черна гора Филип Вуканович подчерта, че транспортната инфраструктура в региона не отговаря на изискванията. Черна гора подкрепя изграждането на коридор №8.

Президентът на Косово Хашим Тачи зави, че Западните Балкани никога не са били в по-добра позиция да се засили процеса на присъединяването им към ЕС. Той поиска бюджетите на страните да са така, насочени, че инфраструктурните проекти да са приоритетни.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви готовност да се работи заедно по проектите и отчете приноса на Световната банка за подкрепата за Сърбия. Тя подчерта, че регионалното сътрудничество, взаимната свързаност и дигиталната икономика са сред приоритетите на сръбското правителство. Бърнабич заяви, че най-важният проект за Сърбия е завършването на коридор 10, както и източният и южният коридор за връзка с Македония, коридор 11 за връзка с Босна и Херцеговина и Черна гора. "Смятам, че регионът се сплотява по начин, който не сме виждали в миналото", заключи тя.

Премиерът на Албания Еди Рама също подчерта, че всички от Западните Балкани са се събрали заедно, което никога преди не е било. Според него Българското председателство се случва в много подходящ момент за Западните Балкани.
Той смята, че Албания и Македония също трябва да започнат преговори за ЕС. Той се обърна към Борисов и заяви, че сега в региона се гледа не само на Меркел, но и на него с надежда поне следващите 6 месеца да се справят.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза приноса на Рама за признаване на българското малцинство.

Премиерът на Македония Зоран Заев, когото Борисов нарече "балканският Макрон", заяви, че Балканите са дял от Европа. Коридор №8 той видя като перспектива за свързаност на страните от региона.

Той ще отвори път от Адриатическо до Черно море. По думите му с изграждането на инфраструктурата гражданите от региона ще станат наистина пълноправни граждани. Той отбеляза, че страните от Западните Балкани могат заедно да стъпят на пазарите.