Щом не харесва извънредното положение, президентът да наложи вето, ... да ги умори тези хора, това предлага той.

Така реагира премиерът Бойко Борисов в коментар на обръщението на държавния глава Румен Радев само час по-рано, в което се поиска по-бързо сваляне на ограничителните мерки, за да може икономиката на страната да се върне към нормален режим на работа. Държавният глава критикува и икономическите мерки за подпомагане на бизнеса, високите глоби за неспазване на ограниченията, репресиите и цензурата.

Борисов сравни Радев с "дърта свекърва, ама от тези злобните, дето само вървят след нас" и само критикуват. Борисов недоумява, изумен е как може да се говорят такива неща в такъв момент. Премиерът посочи, че се е чул сутринта с президента, за да му изкаже съболезнования, тъй като баща му бил починал. "Не разбирам как може в ден, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици", каза още Борисов.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок

Действията на държавата, въвела извънредното положение, той сравни със загрижеността на един родител за детето му, когато трябва да го води на ваксинация или на зъболекар, родителят няма избор: "И ние страдаме, но няма друг начин", обобщи той.

Премиерът изтъква още, че в парламента вече има няколко болни, били са в една стая и може да се окаже, че след седмица - две няма да можем и парламентът да съберем. Той отново повтори, че на третия ден, в който Мутафчийски му каже, че тенденцията е надолу, ще отхлаби мерките. "Дори парламентът да не го приеме, министърът на здравеопазването ще отмени всички заповеди", подчерта премиерът.

Лесно е, по думите на Бойко Борисов, да се критикува по начина, по който го прави Румен Радев: "Някой излезе, дали му листчето, прочете си го..."

Това е втори сблъсък на президента с управляващите от началото на извънредното положение в България. След като "заровиха томахавките" в началото на кризата, на 22 март Румен Радев наложи вето над текстовете от закона за извънредното положение, което беше прието, но изявлението на държавния глава Бойко Борисов определи като "удар в гърба".

"Ние обикаляме България да възстановим производства, да им дадем бизнес на хората, тези хора нямат една поръчка. Искаме да им дадем хляб, през тези поръчки. А някой излязъл с едно листче, каже 5 приказки и се прибере. От 8 сутринта съм подложен на въпроси, защо на него не му задавахте", каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски инспектираха завод "Арексим" в Смолян, който произвежда части за индустриални машини и автомобили, но вече е преминал на производство на защитни маски и очила.

"Хората се стегнаха и вече произвеждат такива очила. Патентовани са като българско производство", коментира премиерът Борисов.