Премиерът Бойко Борисов очаква, че нов мост над река Дунав би поел удвоен трафик в Северна България. Това стана ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание, публикувана от Министерския съвет.

Очакването на министър-председателя е големият трафик да бъде генериран от строящата се пътна инфраструктура в Северна България. Това заяви той при обсъждането на проекта на междуправителствен меморандум за извършване на проучвания за изграждане на ново мостово съоръжение на река Дунав.

"Всички сме свидетели: мине не мине седмица - километрични опашки на Русе. С изграждането, защото предполагам, че вече никой не се съмнява, че като кажем нещо то става... след няколко години Северна България ще изглежда като Южна България", каза премиерът.
Той даде пример с проектирането на автомагистрала "Хемус", на скоростния път Русе - Велико Търново, тунела по Шипка, пътя Ботевград - Мездра.

"Това означава много повече инвестиции и това не са празни думи, защото виждате: завод след завод се строи там", коментира Борисов.

Новият мост ще позволи свързване на Букурещ със София, Солун и Белград. Той ще поеме трафика от Азия за Европа не само по хоризонтална, но и по вертикална линия, подчерта премиерът, като допълни: "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са само на ниво добри пожелания".