Мисля, че ще сменя един зам.-министър в земеделието. Министърът на този етап се справя добре. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на „Нова телевизия". По повод вчерашната чистка на множество нива, той обясни, че ще бъде правено всичко, което може да подобри работата на кабинета и рокади в него ще се правят при всяка поява на по-добра алтернатива.

Припомняме, опозицията отляво и отдясно иска оставката на министър Мирослав Найденов заради подозрения в далавери.

По-късно през деня от земеделското ведомство заявиха, че не знаят за оставка на спряганата за смяна зам.-министър Светлана Боянова.

Според Борисов, бившият вече транспортен министър Александър Цветков е „направил много, което е предизвикало личното му желание да не е на толкова отговорен пост, с толкова много ангажименти". Въпреки това, премиерът посочи, че е много по-доволен от заместилия го Ивайло Московски, тъй като зам.-министърът стоял много по-добре в Брюксел.

Според Борисов е почтено министър Александър Цветков да си подаде оставката, след като премиерът е счел, че има по-добър кандидат за транспортното министерство.

За смяната на зам.-министъра на икономиката Марий Косев Борисов коментира, че за две години е възложил да се направи реформа в енергийния сектор. Към днешна дата абсолютно нищо не е променено в сферата на преструктурирането и реформите в енергетиката, посочи премиерът.

На мен не ми трябват зам.-министри, които като ги търся, по една седмица ги няма",  каза Борисов. На мен ми трябват работещи мотори, които да правят реформи, да контролират проектите", каза още Борисов.

По думите му важна причина Косев да бъде сменен е и Законът за възобновяемите източници, който е минал през Министерски съвет, влязъл е в Народното събрание и без намесата на парламентарната група на ГЕРБ България е щяла да плаща големи суми.

Премиерът разкри технологията, по която вече осем министри промениха местата си в правителството или направо го напуснаха: „след като преценя, че някой трябва да бъде сменен, запознавам парламентарната група на ГЕРБ, после - вицепремиерите си".

На последното заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ Борисов е уведомил всички за решенията си. Не е вярно, че само министър Симеон Дянков е знаел за предстоящите смени, каза премиерът.

По отношение на НОИ, Бойко Борисов, че следващият шеф на държавното осигуряване ще бъде излъчен от парламента по предложение на депутатите от ГЕРБ. „Не е вярно, че промените се правят заради конкретен човек", заяви той и добави, че бившата управителка Христина Митрева явно е забравила, че е била партийно назначение. Припомняме, тя заяви, че са й били давани списъци с близки до ГЕРБ лица, които е трябвало да бъдат назначени в НОИ.