ПП-ДБ предложиха Бойко Рашков за председател на комисията за контрол на службите за тази сесия на днешното заседание на Народното събрание, като шефското място в комисията е на ротационен принцип.

Тервел Георгиев от ГЕРБ посочи колко важен е този избор. Според него Рашков притежава висока юридическа компетентност, но това не било решаващо за избора, а има други фактори. Много по-важни са моралните и нравствените качества на конкретния аргумент, смята депутатът.

От ГЕРБ имат възражения срещу Рашков заради ареста на лидера на партията. Според него Рашков е злоупотребил с власт,затова и хората на Бойко Борисов обявиха, че няма да подкрепят Рашков.

Петър Петров от "Възраждане" каза, че от ПП-ДБ се молили на "Възраждане" за подкрепа за Рашков. Без "Възраждане" това предложение няма да мине, подчерта депутатът. 

Ако ЦИК регистрира две ДПС-та Петър Петров помоли Бойко Рашков да го вземе за заместник-министър и да подгонят двете фракции на ДПС. Целта е да се спре покупката на гласове от страна на ДПС и ГЕРБ. Но хората на Костадин Костадинов искат извинение за казаното, че около "Възраждане" има санитарен кордон. Ако получат това извинение, "Възраждане" ще подкрепи Рашков.

Георги Георгиев от ГЕРБ пък недоумява как човекът с пачките и пуделите ще контролира службите за сигурност.

Николай Денков припомни, че досега без обсъждане са се приемали номинациите на партиите. Но изключение се правело за ПП-ДБ и Бойко Рашков. За Денков той е подходяща кандидатура. Никой от нас не е ходил да се моли на един или друг, заяви бившият премиер. За него политиката не трябва да е "на ти си куклата, дай си ми парцалите".

Бойко Рашков също взе думата. Не ми е мечта да бъда председател на тази комисия, сподели той и припомни, че и преди е бил председател на тази комисия, но тогава не е имало злостни изказвания срещу него. Дебатът, според него, е тежко извращение.

Явор Божанков пък реагира с декларация по темата, захапвайки ГЕРБ за партньорството с паралелната държава и че взема решенията си спрямо Ретроградния Меркурий. Заяде се и с БСП, че се борят с несъществуващата джендър идеологията, разпадът в ДПС не отричал съществуването на задкулисната държава, а "Възраждане били" фрустрирани хора.

В крайна сметка кандидатурата на Бойко Рашков не мина. "За" бяха 37- 32 от ПП-ДБ, 3 от БСП, 1 от ИТН и един независим. "Против бяха" 137- 61 от ГЕРБ, 37 от "Възраждане", 19 от ДПС, 12 от ИТН и 3 независими, а "Въздържал се" гласуваха 7- в от ГЕРБ, 1 от ИТН и 4 независими.

"Възраждане" не се примиряват, че им взимат комисията по спецслужбите

"Възраждане" не се примиряват, че им взимат комисията по спецслужбите

Петър Петров прочете декларация