Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски предприятия в цялата страна тази година, като за целта са предвидени близо 6 млн. фиданки. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при проверка на дейностите в Държавното горско стопанство "Рилски манастир".

"В момента се работи по есенно залесяване, което традиционно се извършва през месеците ноември и декември, като на този етап очакванията са планираните залесявания да се изпълнят", посочи още Бозуков. По думите му, България има около 42 000 дка гори - заемат 35% от територията й. "Гората не само се сече и хищнически се използва, но и се полагат грижи и за нейното поддържане", допълни той.

Снимка 552766

Източник: Министерство на земеделието, храните и горите

Пред журналисти коментира снабдяването на населението с дърва за огрев. "Възложил съм на държавните горски стопанства да упражняват контрол и да съдействат за снабдяването на населението с дърва за огрев", подчерта той. И уточни, че според Закона за горите това е задължение на общините, а там където те нямат възможност да осигуряват необходимите количества могат да се обръщат към държавата, за набавянето им. Бозуков поясни, че обикновено още в началото на годината се изготвят списъци за нуждаещите се.

По думите му ние чакаме последния момент. Той уточни, че когато съвпадне и с някакви избори, горите се използват като механизъм за въздействие на местното население. "Те освен поминък са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличаването на цените на тока, много хора се насочиха към отопление на дърва" коментира Христо Бозуков.

Повече от 640 хил. кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 домакинства

Повече от 640 хил. кубика дърва за огрев предоставени на 88 000 домакинства

Едва 15 общини задоволяват изцяло нуждите на живущите

Относно цената на пшеницата, министърът каза, че няма риск от рязко поскъпване, като сега тя се търгува за над 430 лв. на тон. Той е разпоредил ежеседмично да му се подава справка за износа. И поясни, че по този начин се следят нивата, за да не се наложи внос. За страната ни са необходими около 1,7 млн. тона жито за зърнения баланс, от които около 1 млн. са за човешка консумация, другите са за фуражи.