Единният цифров пазар ще донесе с 415 млрд. евро повече приходи на Европейския съюз и ще отвори онлайн пазарите за 500 млн. потребители.

Това изчисли на брифинг посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс преди дискусия, насочена именно към бъдещето на Великобритания в ЕС.

Посланик Хопкинс напомни, че в момента членството на Лондон в Европейския съюз е под въпрос и страната провежда оживени преговори с всички останали държави в съюза, за да успее да предифинира мястото и ролята си в ЕС. Един от приоритетите, на които Великобритания безусловно държи, е конкурентоспособността на ЕС.

"Европейският съюз все повече губи позиции в световната икономика, като миналата година 90% от икономическия ръст в света се е случил извън територията на съюза", изтъкна британският посланик.

Като важен "помощник" за развитието на конкурентоспособността Великобритания посочва завършването на Единния цифров пазар. Идеята е този пазар да подобри услугите за онлайн клиентите чрез предоставяне на по-богат избор, по-ниски цени, повече мобилни услуги и гарантиране на сигурността.

Единният пазар ще премахне и бюрократичните спънки от различните законодателства, което автоматично ще изпрати развитието на икономиката в посока нагоре.

Според изчисленията на Великобритания завършването на Единния цифров пазар ще увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС с 3%, т. е. пазарът ще създаде допълнителни приходи за над 400 млрд. евро.

"Обединеното кралство е едно от държавите с най-цифрова икономика в света и сме свидетели на големите ползи от това", се похвали посланик Хопкинс.

Великобритания има повече от 20 хиляди онлайн документа с правителствени данни, отворени за всеки. 70 на сто от онлайн бизнесите са базирани извън Лондон.

"Искаме да насърчим и ЕС да работи в тази посока", обяви посланикът на Великобритания у нас.

"В 21 век пребиваването само във физическия свят, но не и в онлайн света, ни обрича в изолация", се съгласи и носещатата титлата "цифров шампион" Гергана Паси.