В Брюксел не си дават сметка колко неудачната политика на интеграция на мюсюлманите дестабилизира ЕС. Това каза юристът Мирослав Попов, който заедно с проф. Нина Дюлгерова даде пресконференция на тема "Европа пред все по-странни избори". Няма да се учудя, ако и Марин льо Пен стане президент, което ще промени коренно Европа, каза проф. Дюлгерова.

На противоположното мнение е Мирослав Попов: "Очаквам Льо Пен да укрепи позициите си, но нищо повече. Френското общество се отличава с гъвкав консерватизъм, който не допуска такива прекомерни новости", каза той.

Макрон увеличава преднината си пред Льо Пен два дни преди вота

Макрон увеличава преднината си пред Льо Пен два дни преди вота

Според проучването Макрон ще спечели на първи тур с 24%

В преглед на изборите, които предстоят тази неделя във Франция, през юни във Великобритания, отминалия вот в Холандия и резултатите от референдума в Турция, двамата разгледаха и как се представят пред обществото идеите на крайните партии.

Стрелба в центъра на Париж, убит е полицай
Обновена

Стрелба в центъра на Париж, убит е полицай

Единият нападател е стрелял с „Калашников”...

Проф. Нина Дюлгерова направи паралел между разстрела на полицай в навечерието на много важни избори във Франция и атентата на 11 март 2004 година в Испания. През 2004 г. дни след атентата там имаше избори. Парламентарните избори бяха спечелени от социалистите в Испания, начело със Сапатеро, които направиха и следващата решаваща крачка - извадиха Испания от коалицията със САЩ по отношение на Ирак, припомни проф. Дюлгерова.

Може този атентат да стимулира французите да гласуват. Няма да се учудя, ако и Марин льо Пен стане президент, което ще промени коренно Европа, каза проф. Дюлгерова.

Припомняме, че почти веднага след снощния атентат отговорността бе поета от "Ислямска държава".

Заподозрян за атаката в Париж се предал на властите в Белгия

Заподозрян за атаката в Париж се предал на властите в Белгия

"Твърде рано е да се каже" дали мъжът е замесен

Според Попов, институциите на ЕС не разбраха, че сегашната мюсюлманската вълна на имиграция се различава от тази след Втората световна война. "Тук идват друг тип мюсюлмани. По нов начин са индоктринирани. Те имат друго самочувствие: "ние сме по-добрите, по-разбиращите, ние си имаме пророка, а те (в ЕС) си го нямат". Този важен факт беше игнориран, каза Попов.

"Европейските общества не разбраха, че има сблъсък със скрит или заявен фанатизъм", каза Попов в коментар как страховете се отразяват на изборите.

"Интеграцията е двустранен процес. Не можеш да интегрираш човек, който няма намерение за това, и пристига тук като на територия за завоюване. Ислямът е и политическа доктрина - доктрина за властта. Как да завземеш една територия, да се укрепиш там и да накараш присъстващите там да плащат данъци. Брюксел ги мисли за социално неравнопоставени, а този, който е определен за интегриране, мисли (местните) за нещастници. Интеграцията е на първо място в закона. Европейските общества допуснаха сами да дискредитират своя правов ред и сгрешиха, допълни Попов.

Проф. Нина Дюлгерова обясни, че всяка религия е идеология. Ислямът е идеология, която мотивира. Зад исляма стоят и финансови институции и държави и олигарси, които са превърнали миграционния процес през последните години в стратегическа цел, ориентиране към разгрома на Европа, каза тя.

Тези промени се отразяват и на изборите на стария континент. Според проф. Дюлгерова, най-неочакваната новина дошла от премиера на Великобритания, която обяви, че отива на 8 юни на предсрочни избори. Предсрочните избори бяха приветствани и от Шотландия, която очаква да се постави въпроса за референдум Шотландия в или извън Великобритания, каза тя за предстоящия вот на острова.

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни
на живо

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни

Това е правилният подход, но другите партии се противопоставят

За проведения референдум в Турция, според проф. Дюлгерова е било предсказуемо, че ще спечели каузата на Ердоган. По-показателно беше че първите, които поздравиха Ердоган бяха американският и руският президент, смята експертът.

За последиците от референдума тя е категорична, че това е суверенна държава, която трябва да бъде оставена да продължи своя път. Проблемът е, че тази държава иска да решава своите проблеми, ангажирайки всички по-близки и по-далечни съседи със себе си. Германия също изяви позиция да се съобразяваме с решенията, но и да внимаваме да не се изпълни заканата на Ердоган за пускане на миграционния процес от Европа, припомни проф. Дюлгерова.

Според нея, продължаването с 3 месеца на военното положение е: да гарантира нещо, в което се съмняват всички както в така и извън Турция.

Според проф. Мирослав Попов ислямският фактор в европейските избори расте - тихо и пълзешком. "Пълен провал на социолозите имаше на Холандските избори - не с оглед на изборните резултати, а по отношение на обработка на общественото мнение. Създадена бе психоза, която казва как утре тук идва един Герт Велдерс, който разваля всичко. Нищо подобно не се случи. Защо европейското обществено мнение е обработвано по този начин", запита реторично Мирослав Попов.