Механизмът за сътрудничество и проверка към днешна дата остава подходящ инструмент в помощ на България и Румъния – поне до следващите доклади след година. На това мнение са правителствата на Евросъюза, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Правителствата на страните от Европейския съюз дадоха оценката си за изготвените от ЕК януарски доклади за България и Румъния. Те смятат, че Румъния е на път да изпълни целите на европейския механизъм за стабилни и необратими реформи за борба с корупцията.  

На страната ни се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи. Това се отнасяло и за независим анализ на прокуратурата и гарантиране на независимостта на Висшия съдебен съвет.

Министрите определят като спешен приоритет приемането на нов антикорупционен закон. Те смятат още, че страната ни трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система. Говорело се също и за спешно ускоряване на законодателната дейност.

Постоянната тенденция за значим напредък, който демонстрира Румъния, е приветстван от Съвета на министрите по общи въпроси. Това особено се отнасяло за действията на съдебните органи, които са довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. В заключенията на съвета пише, че ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад, в близко бъдеще щели да си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма.

Припомняме, че наскоро председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че България и Румъния не са обвързани. Той допусна възможност докладите за румънците да бъдат прекратени предсрочно.