Докладът на Европейската комисия е един минимум, дори под прага на минимума на необходимото, което ЕС може да направи спрямо България. За нас той е една изключително банална продукция, която е далеч по-бюрократично неутрална, отколкото тежкото състояние на корупционната среда в България, а не само в съдебната система и прочутия ВСС.

Това коментира пред БНР Стефан Попов, изпълнителен директор на "Риск Монитор", по повод доклада на ЕК, който ще бъде обсъден по-късно днес от Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Докладът работи с методики и понятия, които се разминават с драматизма на състоянието в България. Десет години горе-долу се повтарят едни и същи неща в този доклад – те повдигат въпроса за релевентността му и необходимостта от този тип наблюдение, от противоположна гледна точка, или не че се е изчерпал, а че просто е много слаб инструментариум за изобличаване и критика на състоянието на страната", подчерта анализаторът.

По думите на Стефан Попов, за подобряване на съдебната система у нас е необходим не доклад, а политически натиск от Брюксел.

"Единственият изход е една нетрадиционна и нестандартна, и специално съобразена с България политика, която да изисква именно политизация на този въпрос", посочи коментаторът.