Според лидера на БСП Сергей Станишев ситуацията у нас е функция на некомпетентната политика на ГЕРБ.

"Вярно се оказа твърдението, че гласувайки за Борисов, ще получи политиката на Иван Костов", посочи Станишев в началото на заседанието на Националния съвет, на който делегатите приеха позиция за икономическата криза в България.

Интересно е дали вчера на Европейския съвет г-н Борисов е попитал гръцкия премиер г-н Папандреу за наследството, което получи той
                   С. Станишев

„Всички виждат, че у нас икономическата криза бързо се задълбочава и прераства в тежка социална.
Нараства агресията на ГЕРБ към всеки който изразява различно мнение от това на управляващите", каза председателят Станишев.

За да се намерят верните решения за страната за смекчаването на кризата, трябва да се постави ясна диагноза за причините, изтъкна още лидерът.

Председателят на БСП изтъкна, че министър-председателят и министрите не спират да се жалват от тежкото наследство, което са получили. „Интересно е дали вчера на Европейския съвет г-н Борисов е попитал гръцкия премиер г-н Папандреу за наследството, което получи той", отбеляза Станишев.

По думите му правителство на социалистите в Гърция е наследило огромен държавен дълг - около 120% от БВП и 13% бюджетен дефицит.

Станишев изтъкна, че в България към края на предишното управление държавният дълг е бил 14% от БВП. Фискалният резерв е възлизал на 8,2 млрд.лв., като предварително е погасен и държавен дълг за около 2 млрд.

Отново манипулират данни. Мамят обществото за пореден път, за да замажат собственото си бездействие и некомпетентност

Лидерът на БСП напомни, че в края на годината Бойко Борисов самодоволно подчертаваше, че България е с най- ниския дефицит в целия ЕС. Осем месеца след началото на управлението, изведнъж откриват много тежко наследство.

„Отново манипулират данни. Мамят обществото за пореден път, за да замажат собственото си бездействие и некомпетентност.", коментира Станишев. 

Една от грешките на правителството е неадекватната, подчертано дясна финансово- икономическа политика, която е вредна за бюджета, допълни още Сергей Станишев.

Огромна част от мерките на правителството не се прилагат, а други, които се реализираха - като намаляването на осигурителната тежест например, дадоха обратен резултат

Антикризисния план на правителството се провали, голяма част от антикризисни мерки не се прилагат, а останалите дават противоположен резултат.
Мерките не засягат по същество и икономиката, констатират още делегатите от БСП.

Лидерът на БСП напомни, че срокът на приетия от правителството план е 27 април, когато България според прогнозите на управляващите трябваше вече да излезе от кризата. Към днешна дата ситуацията в страната обаче се влошава.

Огромна част от мерките на правителството не се прилагат, а други, които се реализираха - като намаляването на осигурителната тежест например, дадоха обратен резултат. „Отговорност за този провал трябва да поеме сегашното правителство", категоричен беше Станишев.

Националният съвет на БСП категорично отхвърля действията на управляващите от ГЕРБ, Синята коалиция и Атака и призовава гражданите да се противопоставят на политическата репресия, налагана от мнозинството.

Според Сергей Станишев под извинението от икономическата криза управляващите говорят за приватизация на НДК, на Топлофикация София, на 15% чрез борсата от изцяло държавните предприятия в енергетиката.

Приватизацията е във философията и на здравната реформа. Според лидера на социалистите в условията на криза резултатът от подобна приватизация би бил разпродажба на публични активи на безценица.

Лидерът на БСП очерта три основни принципа, които трябва да служат като основа за всяка нова антикризасина програма

  • здрави публични финанси
  • мерки за подкрепа и задвижване на реалната икономика, в това число мерки за защита на работните места
  • социална защита и социална ангажираност на държавата.

„Това би трябвало да бъдат нашите условия за всяка антикризисна програма, която може да има различни конкретни измерения", заяви Станишев. 

Като „безумна" определи той процедурата по импийчмънт на президента, която започна вчера в Народното събрание. По думите му, за нея всеки юрист знае, че няма основание.

Докладът „Анти Станишев" за предишното управление, който предстои да се гледа в пленарна зала пък бе наречен от Станишев - "публицистичен пасквил".